Aktualno, Nekategorizirano

‘Srbenka’ Nebojše Slijepčevića u kinima diljem Hrvatske

SrbenkaNakon zagrebačke pretpremijere u Laubi u sklopu programa Motovun u Zagrebu, nagrađivani dokumentarni film Nebojše Slijepčevića kreće u redovnu kinodistribuciju. Gledatelji će, tako, od 20. rujna ‘Srbenku’ imati prilike pogledati i u Rijeci, Splitu, Varaždinu, Puli i Zaboku.

‘Srbenka’ Nebojše Slijepčevića 20. će rujna u Art-kinu Croatia imati riječku kino-premijeru na kojoj će biti prisutna i ekipa filma. Film će se od istog datuma prikazivati i u zagrebačkom kinu Europa. Splitski će gledatelji Srbenku gledati od 21. rujna u kinoteci Zlatna Vrata, a u Varaždinu projekcije filma kreću od 25. rujna u kinu Gaj. Nagrađivani dokumentarni film u pulskom kinu Valli prikazuje se od 30. rujna, a u Zelenoj Dvorani u Zaboku projekcija je zakazana za 3. listopada. Detaljan raspored prikazivanja Srbenke možete pogledati ovdje.

Srbenka je svjetsku premijeru imala na festivalu Visions du Reel u Nyonu gdje je nagrađena posebnim priznanjem žirija, nakon čega je filmu u Cannesu uručena nagrada Doc Alliance, koju dodjeljuje žiri sedam uglednih europskih dokumentarnih festivala. Osim toga, Srbenka je proglašena i najboljim dokumentarnim filmom na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, a Europska filmska akademija uvrstila ju je među 15 najboljih europskih dokumentarnih ostvarenja u 2018. godini.

Film Nebojše Slijepčevića prati pripreme i probe za predstavu ‘Aleksandra Zec’, Olivera Frljića, u produkciji HKD Teatra iz Rijeke. Kazališne probe ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio. Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno promatra utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno djece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj godinama nakon završetka Domovinskog rata.

Srbenka je nastala u produkciji Restarta, a film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, gradovi Rijeka i Zagreb te Potprogram MEDIA.

http://restartlabel.net/o_filmu?id=230