Hrvatska, Nekategorizirano

Film “Srbenka” u konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Chicagu

Na slici Nebojša Slijepčević. foto HINA/ FENA/ Almir Razić
Na slici Nebojša Slijepčević. foto HINA/ FENA/ Almir Razić

Nagrađivani dokumentarni film Nebojše Slijepčevića uvršten je u natjecateljski program 54. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Chicagu, koji se održava od 10. do 21. listopada, što će filmu ujedno biti sjevernoamerička premijera, prenosi Hina.

Slijepčevićev film jedan je od devet naslova koji će se u natjecateljskom programu dokumentarnih filmova boriti za nagradu Zlatni Hugo, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski audiovizualni centar.

Film prati pripreme i probe za predstavu “Aleksandra Zec” Olivera Frljića, u produkciji HKD Teatra iz Rijeke, koje ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, osobito za dvanaestogodišnju glumicu.

U njegovom su fokusu teme nacionalizma i ksenofobije, odnosno utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote ponajprije djece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj u godinama nakon završetka Domovinskog rata.

Svjetsku premijeru imao je na festivalu Visions du Reel u Nyonu u ožujku ove godine, a u redovnu kinodistribuciju kreće 20. rujna. Moći će se pogledati u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Puli i Zaboku.

Nakon Nyona, film je prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje mu je uručena nagrada Doc Alliance, a proglašen je i najboljim dokumentarcem na 24. izdanju Sarajevo Film Festivala.

Europska filmska akademija uvrstila ga je među 15 najboljih europskih dokumentarnih ostvarenja u 2018. godini.

Film je nastao u produkciji Restarta, a financijski su ga podržali Hrvatski audiovizualni centar, gradovi Rijeka i Zagreb te Potprogram MEDIA.

Međunarodni filmski festival u Chicagu najstariji je natjecateljski filmski festival u Sjevernoj Americi. Ove godine otvara ga film “Beautiful Boy” Felixa van Groeningena.