Aktualno, Nekategorizirano

Dokumentarni film “Srbenka” u redovitoj kino distribuciji u Njemačkoj

foto: HAVC

Dugometražni dokumentarni film “Srbenka” Nebojše Slijepčevića, nakon brojnih festivalskih uspjeha i nagrada, od 29. listopada kreće u redovitoj kino distribuciju u njemačkim kinima.

Film prati postavljanje kazališne predstave u režiji Olivera Frljića o slučaju iz zime 1991. godine kada je u Zagrebu ubijena djevojčica srpske nacionalnosti Aleksandra Zec.

Znalo se tko su počinitelji, no oni nikada nisu kažnjeni za zločin. Tijekom rada na predstavi četvrt stoljeća kasnije na površinu izviru skrivene traume te kazališne probe postaju kolektivna psihoterapija.

Svjetsku premijeru film je imao na prestižnom festivalu Visions du Reel u švicarskom Nyonu u travnju 2018. godine, a nakon toga je prikazan na više od 50 međunarodnih filmskih festivala diljem svijeta.

Nagrađen je više od 20 puta, između ostalog i nagradom Doc Alliance Selection Award dodijeljenoj u Cannesu, Srcem sarajeva za najbolji dokumentarni film na Sarajevo Film Festivalu te dvije nagrade na velikom poljskom festivalu Millenium Docs Against Gravity.

Slijepčević je prošle godine primio i državnu nagradu Vladimir Nazor za najbolje filmsko ostvarenje u 2018. godini, a to je i prvi hrvatski dokumentarac izabran u uži izbor Europskih filmskih nagrada.

Zasad je najavljeno da će se film prikazivati u kinima u Aachenu, Berlinu (3 kina), Bochumu, Essenu, Frankfurtu, Hamburgu, Leipzigu (2 kina), Mannheimu, Memmingenu, Minhenu (2 kina), Münsteru (2 kina), Neufahrnu, Neustadtu, Oldenburgu, Ulmu i Wiesbadenu.

U pojedinim kinima predviđene su i dodatne stručne rasprave o filmu te razgovori s redateljem Nebojšom Slijepčevićem i protagonistom i kazališnim redateljem Oliverom Frljićem, najavljeno je iz Hrvatskog audiovizualnog centra koji financijski podupire njemačku kinodistribuciju.

Producent filma je Restart, a distributer za Njemačku tvrtka Rise & Shine Cinema.

Nakon kino distribucije, film će biti dostupan na nekoliko njemačkih Video-on-Demand platformi.(Hina)