Hrvatska, Nekategorizirano

Prvi put na Sljemenu: Slalom Svjetskog kupa za skijaše s invaliditetom

slalom_crCrveni spust na Sljemenu će 3. i 4. siječnja 2018. godine po 12. put ugostiti najbolje slalomašice, a po 9. put najbolje slalomaše svijeta na utrci Svjetskog kupa, a potom će se 8. i 9. siječnja održati dva noćna slaloma Svjetskog skijaškog kupa za osobe s invaliditetom.

– To je velika stvar za Zagreb, za Hrvatski paraolimpijski odbor i za hrvatsko skijanje – kazao je Dino Sokolović. Najbolji hrvatski skijaš s invaliditetom proteklih je dana u austrijskom Kuehtalu osvojio prvo i treće mjesto u slalomu sjedećih skijaša što je sjajna pozivnica uoči sljemenskih nastupa, piše In portal.

– Malo su me iznenadili odlični rezultati u Austriji. Nisam očekivao postolje. Sretan sam jer sam stigao do razine skijanja koju sam imao prije teške ozljede. Još nisam u top formi, ali vjerujem kako ću na skorašnjim paraolimpijskim igrama u korejskom Pjongčangu biti u optimalnoj formi – kazao je Sokolović.

Dino je najavio kako će sljemenski slalom biti iznimno težak, a skijat će se na stazi na kojoj će se nekoliko dana ranije spuštati i najbolji skijaši svijeta.

– Staza će biti iznimno zahtjevna, tvrda i teška, a takve najviše volim. Bit će jednako duga i na Snježnoj kraljici i samo najbolji će je završiti – dodao je najbolji hrvatski para-skijaš.

Iza njega je teška ozljeda leđa zbog koje je četiri mjeseca bio vezan za krevet, a tek nedavno je počeo s punim treninzima.

– Iza Dine su dvije nesretne sezone, no sada se vraća. Nakon Sljemena, slijedi nastup u Kranjskoj Gori, a vrhunac sezone će biti paraolimpijske igre – dodao je njegov trener Luka Dobrinić.

Direktorica utrke Anja Škutelj je najavila kako će na Sljemenu nastupiti 80-ak skijaša iz 17 zemlja i četiri kontinenta.

– Velika je čast i zadovoljstvo što će najbolji para-skijaši svijeta nastupiti u Zagrebu. Imamo sreću što će se utrke održati nekoliko dana nakon Snježne kraljice pa će natjecatelji imati savršene uvjete. Vjerujem kako ćemo organizacijom natjecanja postaviti ozbiljan izazov za ostale organizatore utrka u Svjetskom kupu – kazala je Anja Škutelj.

Na Crvenom spustu će se održati dva noćna slaloma. Oba dana prva vožnja je na rasporedu u 14:00 sati, a druga vožnja u 17:15 sati.

– Staza neće biti lagana, a bit će jednake dužine kao i na Snježnoj kraljici – dodala je Škutelj.

Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić je istaknuo kako će Hrvatska i Zagreb prvi put ugostiti tako značajan skijaški događaj osoba s invaliditetom.