Aktualno, Nekategorizirano

Konverzija provedena po zakonu

konverzija_cr

Tehnički ministar financija Zdravko Marić komentirao je pismo upozorenja Europske komisije vezano za konverziju kredita u “švicarcima” istaknuvši da je ona provedena u skladu sa zakonom.

– Konverzija je u gotovo cijelom iznosu i obujmu kod malo više od 94 posto korisnika kredita u “švicarcima” provedena, krediti su konvertirani u eurske ili kunske i tu nema povratka. Zakon je, dakle, gotovo u potpunosti konzumiran, kazao je Marić, piše HRT.

Dodao je da će se rješenje tražiti u dijalogu s Komisijom i hrvatskim bankama, ali da će prioritet biti zaštita hrvatskog proračuna i poreznih obveznika.

Europska komisija poslala je Vladi upozorenje zbog Zakona o konverziji kredita jer smatra kako je sav trošak nepotrebno prebačen na banke. Zakon je donijela vlada Zorana Milanovića, a za njega je glasovao i HDZ.

Udruga Franak najavila je kako će u četvrtak četvrtak organizirati konferenciju za novinare, na kojoj će medijima i javnosti iznijeti svoje stavove i mišljenja oko zadnje „prijetnje“ Europske komisije.