Aktualno, Nekategorizirano

Križevci: Virtualna izložba plakata “K.V.A.R.K. 20 godina”

Na prekretnici milenija i ulaskom u dvijetisućite u Križevcima se dogodio događaj koji je u znatnoj mjeri pokrenuo njegovu urbanu i nezavisnu kulturu, osnovana je Udruga Kreativni veznik alternativnog razvoja kulture (K.V.A.R.K.). Osnivačkom skupštinom 05. svibnja u 17 sati prije dvadeset godina počeo je život jedne od udruga koja će u svom postojanju ostaviti značajan trag u nezavisnoj kulturi u Križevcima i mnogo šire.

Iako se početno planiralo obilježiti ovaj datum uz izložbu s koncertom i uz druženje, zbog sile prilika i događanja sa virusom koji nas je prisilio na distancu, a sistem zatvorio u stanove i kuće, K.V.A.R.K. mora krenuti u nove izazove. Selimo se u virtualni prostor s vjerom u privremenosti ove nove realnosti.

Izložba “K.V.A.R.K. 20 godina” na ad hoc način prezentira postav plakata kojima je glavna poveznica kronološki slijed koliko je to bilo moguće. Udruga ovom izložbom pokazuje samo djelić onoga što je ostvarila. Pokušali smo ne zaboraviti najvažnije manifestacije i ne zaboraviti partnerske organizacije s kojima smo surađivali i zato posvećujemo ovu izložbu svim partnerskim organizacijama s kojima smo odlično surađivali i surađujemo.

Izložbom želimo u jednoj kontinuiranoj cjelini prikazati razvoj udruge na vizualan način, a ova ambijentalna instalacija jasno pokazuje koliko je plakat imao veliku ulogu u tome. S početka kada su plakati rađeni minimalnim sredstvima tadašnjih PC-jeva do današnjih profesionalnih dizajnerskih rješenja. Plakat kao sredstvo vizualne komunikacije koji prenosi informaciju o nekom događaju sad je postao sredstvo koje govori puno više i ima vrijednost memorabilije.

Ovim izložbenim projektom ne samo da smo okrenuti prošlosti nego i budućnosti, pa je ovo naša prva virtualna izložba, a čini se ne i zadnja.

Zaokružujemo dakle prvih dvadeset godina, uz sve uspone i padove i prisjećamo se koncerta, festivala, izložbi, tribina, projekata, druženja. Ovu izložbu posvećujemo svima koji su sve godine uz nas i prate naše programe i djelovanje, svim prošlim, sadašnjim i budućim članovima udruge koji su i koji će sudjelovati u razvoju alternativne kulture na bilo koji način.

Stream na Facebook stranici Kluba kulture:
https://www.facebook.com/kzklubkulture/