Hrvatska, Nekategorizirano

LIFE program od 2021. – 2027. raspolagat će s oko 5,5 mlrd eura

Instrument EU-a za zaštitu okoliša i borbu protiv klimatskih promjena LIFE program u razdoblju od 2021. do 2027. na razini EU-a će imati oko 5,5 milijardi eura sredstava ili oko 60 posto više nego u prethodnom, što je prilika i za Hrvatsku da učini daljnje iskorake u tim područjima, istaknuto je u srijedu.

Na konferenciji u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja najavljeno je korištenje tog programa i u novoj financijskoj perspektivi 2021. – 2027. , pri čemu je resorni ministar Tomislav Ćorić rekao da se na područja obuhvaćena LIFE programom – okoliša i klime – proteklih godina u javnosti obraća sve veća pozornost s obzirom na klimatske promjene kojima smo pogođeni.

“Zaštita okoliša i prirode te bioraznolikosti, kao i inzistiranje na kreiranju kružnog gospodarstva, pretpostavljaju i povećanje kvalitete života”, ustvrdio je pritom Ćorić.

Upravo zbog toga program LIFE, kao nadogradnja standardnim financijskim omotnicama EU-a, rekao je ministar, omogućava da svi zainteresirani dionici te institucije s potrebnim znanjima i vještinama mogu sudjelovati, odnosno aplicirati za sredstva programa kojima će unaprijediti stanje u područjima okoliša i klimatskih promjena.

U slijedećoj financijskoj perspektivi, istaknuo je Ćorić, za aplikacije u okviru programa LIFE na razini EU-a predviđeno je oko 5,5 milijardi eura. “To je značajan novac, koji predstavlja priliku da se u Hrvatskoj ode korak naprijed u izgradnji kapaciteta, širenju znanja, vještina i tehnika koje će poslužiti u borbi za plemenite ciljeve koji stoje pred cijelom Europom i svijetom”, izjavio je.

S jedne strane, riječ je o zaštiti bioraznolikosti, kreiranju kružnog gospodarstva, prilagodbi i ublažavanju klimatskih promjena, borbi protiv daljnjeg zagađenja, kao i prijelazu na čistu energiju, važne i u kontekstu Europskog zelenog plana, rekao je Ćorić. Između ostalog, izvijestio i da je Hrvatska u prošloj financijskoj perspektivi u LIFE programu bila prisutna s 37 projekata.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev napomenuo je da je proračun za razdoblje 2021. – 2027. veći za oko 60 posto u odnosu na razdoblje 2014-2020.

Podsjetio je da je program LIFE kreiran 1992. godine, a vremenom je poboljšan i prilagođen današnjem trenutku. U tih gotovo 30 godina putem njega je podržano više od 5,5 tisuća projekata, dok će se u novom razdoblju 2021. – 2027. program proširiti te učiniti dodatne iskorake u smjeru uspješne realizacije ciljeva zacrtanih Europskim zelenim planom, istaknuo je Zlatev.

Načelnica sektora za zaštitu okoliša u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Aleksandra Čilić izjavila je da je Fond od samih početaka jedan od partnera u provedbi LIFE programa, a putem sufinanciranja nacionalne komponente projekata za koja su odobrena sredstva iz programa.

Fond je tako dosad osigurao nacionalno sufinanciranje od 14 milijuna kuna za provedbu sedam projekata, a čija je ukupna vrijednost bila oko 100 milijuna kuna. Pritom, kako je pojašnjeno, sufinanciranje u okviru LIFE-a u pravilu je išlo do 60 posto, dodatno sufinanciranje je išlo od Fonda, dok je ostatak projekta financirao korisnik.

I u financijskoj perspektivi 2021. -2027. Fond će osiguravati udio nacionalnog sufinanciranja te zajedno s resornim ministarstvom pružiti punu podršku svim budućim korisnicima LIFE programa, poručila je Čilić.

Podsjetila je i da se u proteklih godinu dana u Hrvatskoj dosta govorilo o izumiranju periske te naporima koji se ulažu da ta životinjska vrsta uspije preživjeti. Rekla je da je njoj periska na neki način postala i personifikacija borbe za opstanak, no i napomenula da je to samo jedna od mnogobrojnih životinjskih i biljnih vrsta u svijetu koje su ugrožene zbog devastacije okoliša i prekomjernog onečišćenja.

Putem videoveze iz Bruxellesa okupljenima se obratio i Angelo Salsi, direktor odjela za LIFE program Europske izvršne agencije za klimu, infrastrukturu i okoliš, koji je ustvrdio da je Hrvatska na dobrom putu po pitanju korištenja LIFE programa, a nada se da će u idućim godinama imati i još više projekata financiranih iz tog programa. (Hina)