Hrvatska, Nekategorizirano

Madininoj obitelji odbijen azil u Hrvatskoj, ESLJP zabranio vraćanje u Srbiju

ivana_p_prosvjed_izbjeglice_copy50586Madinina obitelj bila je žrtva push-backova, nezakonite dugotrajne detencije, sustavne manipulacije, izolacije od odvjetnika i predstavnika udruga kao osoba od povjerenja, a na njima se prelama i potpuno nova praksa postupanja u postupcima odobrenja međunarodne zaštite, kako ističu iz Centra za mirovne studije. Upravni sud odobrio je vraćanje obitelji u Srbiju, ali Europski sud za ljudska prava to je zabranio. Ta je zabrana privremene prirode, određena je do 16. srpnja do kada je Vlada RH dužna dostaviti odgovore na pitanja ESLJP-a.

Po kratkom postupku odlučeno je da se obitelj vrati u Srbiju, odnosno zemlju iz koje je obitelj neposredno došla u RH, proglasivši je za obitelj tzv. “sigurnom trećom zemljom”, usprkos izvještajima relevantnih izvora poput UNHCR-a i praksi Europskog suda za ljudska prava, koji govore upravo suprotno.

“Ovoj izbjegličkoj obitelji se de facto uopće nije omogućio pristup azilu”, ističu iz Centra za mirovne studije.

Do 16. srpnja Vlada RH dužna je dostaviti odgovore na pitanja ESLJP-a, na što će se obitelj moći očitovati, nakon čega sud može izreći nove mjere.