Aktivizam, Nekategorizirano

Mapiranje kartografije: suvremeni pristupi planetarizaciji – izložba u Filodrammatici

Marina Camargo, Soft map, 2019., ljubaznošću umjetnice

Nastala u suradnji s kustoskim kolektivom Collective Rewilding iz Hamburga, prva ovogodišnja izložba u organizaciji udruge Drugo more otvara se u četvrtak, 20 siječnja u 18 sati u galerijskom prostoru Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka).

Kroz radove četrnaest međunarodnih umjetnika, grupna izložba Mapiranje kartografije: suvremeni pristupi planetarizaciji propituje suvremeno doživljavanje „stvarnog“ prostora koji je bitno uvjetovan algoritamskim predstavljanjem i digitalnim alatima, putem, primjerice, Google karata, satelitskih snimki i drugih tehnologija geografskog označavanja. Naime, iako su karte sveprisutne u svim kulturama i od prapovijesti su jedan od najvažnijih ljudskih izuma, ogroman pomak u doživljavanju kartografije i našeg planeta dogodio se s fotografijom Zemlje iz svemira pod nazivom „The Blue Marble“ (Plava pikula), koju je 1972. godine snimila posada svemirske letjelice Apollo 17. U desetljećima koja su uslijedila, naši „odnosi sa Zemljom“ postali su sve više posredovani suvremenim digitalnim tehnologijama i tehnikama vizualizacije, kalkulacije, predviđanja i simulacije.

Okupljanjem umjetničkih projekata koji izazivaju konvencionalne kartografske prikaze i predlažu drugačije odnose prema prostoru i teritoriju, izložba istražuje različite manifestacije ljudskih odnosa i našeg planeta, instrumentalizaciju karata kao oruđa kolonijalizma, te njihovo korištenje kao komunikacijsko oruđe za potvrđivanje i kontrolu društveno-prostornih odnosa.

Na izložbi sudjeluju odabrani umjetnici i istraživači inovativnih i kreativnih kartografskih praksi iz raznih dijelova svijeta: Iman Datoo (UK), Aksiniya Peycheva (Bugarska), Pedro Hurpia (Brazil), Marina Camargo (Brazil), Paula König (Njemačka), Hara Shin (Njemačka), Luka Kedžo (Hrvatska), Monika Dorniak (Njemačka), kolektiv Latent Community (Grčka), Mari Fraga (Brazil), Hanne van Dyck (Belgija), Yannis Pappas (Grčka), Matheous da Rocha Montanari (Brazil) i Deborah Mora (Italija). Kustosice izložbe su Sara Garzón, Ameli M. Klein i Sabina Oroshi iz međunarodnog kustoskog kolektiva Collective Rewilding.

Uz fizički postav u prostoru Filodrammatice, virtualni dio izložbe bit će moguće posjetiti putem internetske platforme čije je otvorenje predviđeno za 4. veljače. Izložba ostaje otvorena do 18. veljače, svakim danom osim nedjelje u radnom vremenu od 16 do 20 sati.

Dan nakon otvorenja izložbe, u petak 21. siječnja s početkom u 19 sati, kustosice Sabina Oroshi i Ameli Klein održat će u velikoj dvorani Filodrammatice razgovor pod nazivom Promišljanje turizma prema novim paradigmama oporavka. Kroz osvrt na radove hrvatske umjetnice Lane Stovićević, čija praksa otkriva dugoročne i kratkotrajne učinke turizma na obalne krajolike i gradove Hrvatske, u razgovoru će se baviti temom turizma kao važnog čimbenika u trajnom uništavanju klime, raznih ekosustava i održivog života u gradovima. Po završetku razgovora, njemačko-poljska umjetnica Monika Dorniak izvest će u prostoru galerije performans Walking In Two Directions (At The Same Time) u kojem, povezujući medije nosive skulpture, izvedbe, slikarstva te pisane i snimljene riječi, obrađuje motiv „tjelesne kartografije“.

Ulaz na sve programe je besplatan, uz ograničeni broj posjetitelja i pridržavanje važećih epidemioloških mjera.

Više o događajima i njihovim sudionicima saznajte na mrežnim stranicama Drugog mora.