Hrvatska, Nekategorizirano

Ministarska antikorupcijska konferencija Vijeća Europe idućeg tjedna u Šibeniku

web banner– Ministarstvo pravosuđa u okviru hrvatskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe, zajedno sa Skupinom država protiv korupcije Vijeća Europe (GRECO), 15. i 16. listopada organizira međunarodnu konferenciju u Šibeniku pod nazivom “Jačanje transparentnosti i odgovornosti radi osiguravanja integriteta: ujedinjeni protiv korupcije”.

Cilj konferencije je ujedno i promicanje nacionalnih antikorupcijskih mehanizama i javne transparentnosti. Ostale teme na dnevnom redu su uloga slobodnih medija u promicanju transparentnosti i integriteta u borbi protiv korupcije, etičke odgovornosti novinara i rizik s kojim se države mogu suočiti kada ih zahvati korupcija, ističu u Ministarstvu.

Konferencija će okupiti više od 200 stručnjaka iz 49 različitih zemalja, uključujući 10 ministara pravosuđa te nekoliko državnih odvjetnika.

Govornici na otvaranju bit će hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjørn Jagland i predsjednik GRECO-a i zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske Marin Mrčela.

Drugog dana konferencije za potpisivanje će biti otvorena deklaracija kojom se pokreće međunarodna mreža nacionalnih tijela za suzbijanje korupcije. Ova mreža, pod pokroviteljstvom hrvatskih, francuskih i talijanskih antikorupcijskih vlasti, promicat će sustavno prikupljanje, upravljanje i razmjenu informacija i dobre prakse između nacionalnih vlasti zaduženih za sprječavanje i borbu protiv korupcije.