Hrvatska, Nekategorizirano

Ministarstvo kulture pokrenulo stranicu o oštećenoj baštini

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske na posebnoj podstranici objavljuje sve informacije vezane za posljedice potresa i sanaciju oštećenja na kulturno-povijesnoj graditeljskoj baštini, prenosi HRT

– Upućuju se građani Grada Zagreba koji su vlasnici, korisnici, predstavnici stanara oštećenih zgrada na području zaštićene kulturno – povijesne cjeline Grada Zagreba da se radi procjene štete od potresa na svojoj nekretnini prijave preko poveznice prijava za pregled građevina nakon potresa, priopćeno je iz Ministarstva kulture, koje je postavilo posebnu podstranicu sa svim obavijestima vezanim za posljedice potresa i sanacije štete na kulturnim dobrima i baštini.

Ministarstvo je prenijelo i uputu da se prijave štete, zajedno s osnovnom fotodokumentacijom, također upućuju na službenu e-mail adresu Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba.

– Štete na kulturnim dobrima u Zagrebačkoj županiji i Krapinsko-zagorskoj županiji građani prijavljuju nadležnim županijskim službama za hitne situacije te nadležnim konzervatorskim odjelima, stoji u priopćenju.

Ministarstvo kulture i Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba formirat će operativne timove stručnjaka svih konzervatorskih odjela unutar Ministarstva za obilazak terena, pregled stanja i stupnja oštećenja te popisivanja štete na kulturnom dobru, kao i propisivanja konzervatorskih mjera zaštite. Jednako će se provoditi na području Grada Zagreba i na području ostalih županija koje su pretrpjele oštećenja uzrokovana nizom potresa.

– Konzervatorski timovi će u najkraćem mogućem roku izaći na teren i na temelju protokola postupanja, konzervatorskih smjernica te u koordinaciji s Glavnim stožerom civilne zaštite RH započeti s procjenom stanja kulturnih dobara oštećenih potresom, a nakon preliminarnog pregleda zgrada od strane ovlaštenih statičara, najavljuju iz ministarstva.

Utvrdit će se i plan rada prema prioritetima u koja spadaju pojedinačno zaštićena kulturna dobra upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske te područje zone A kulturno-povijesne cjeline Grada Zagreba.

– Centralno mjesto za prikupljanje podataka o nastaloj šteti na kulturnim dobrima za područje Zagreba je Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba, zaključuje se u priopćenju Ministarstva kulture.