Hrvatska, Inicijative, Nekategorizirano

Mladi Europljani u Erasmus projektu “Game of stones” snimali filmove o Dalmatinskoj zagori

foto HINA/ MORH/K. BRIGLJEVIĆ
foto HINA/ MORH/K. BRIGLJEVIĆ

– Tridesetak mladih u dobi od 18 do 30 godina iz Italije, Finske, Velike Britanije, Malte i Hrvatske sudjelovalo je sedam proteklih dana u projektu razmjene mladih “Game of stones” iz Erasmus plus programa kojeg u cijelosti financira Europska unija.

Mladi su boraveći u Vatrogasnom domu u Dugopolju učili o Dalmatinskoj zagori i o svemu snimali filmove.

Realizaciju projekta organizirala je Akcijska lokalna grupa Zagora, osnovana prije tri godine koju čine predstavnici javnog i gospodarskog sektora s područja Dicma, Dugopolja, Klisa, Lećevice i Muća.

Mladi Europljani su tijekom sedam dana stekli jedinstveno iskustvo i proširili svoja znanja o načinu i modalitetima kreiranja kratkometražne forme filma i video klipa te načina života u mediteranskom dijelu Hrvatske.

Osim upoznavanja s osnovnim temama iz filmske umjetnosti naučili su proces stvaranja filma, pisanja scenarija, snimanje i montažu snimljenog materijala, a posebno im je zanimljiva bila špilja Vranjača, Mosor, Kliška tvrđava, ojkanje i mediteranska prehrana.

Voditeljica Akcijske lokalne grupe Zagora Marijana Botić Rogošić izjavila je Hini kako je odmah po objavi poziva u roku od nekoliko sekundi dobila bezbroj prijava za sudjelovanje u tom Erasmus plus projektu razmjene mladih “Game of stones”.

“Mladi su to vrhunski prihvatili. Upravo večeras nam je završna večer kada će svi oni prezentirati svoje filmove i za to dobiti svojevrsne ‘Oskare’. Sutra odlaze u svoje zemlje. Imali smo iz svake zemlje po šest mladih, a što se tiče Hrvatske to su uglavnom bili mladi iz Dalmatinske zagore. Poanta cijele priče je bila spojiti naše mlade iz Zagore koji nemaju takva iskustva, kao što imaju djeca iz urbanih sredina i da sami svoj prostor počnu gledati onako kako bi ga gledali mladi iz drugih krajeva, odnosno da taj prostor počnu valorizirati”, kazala je Botić Rogošić.

Rekla je i kako postoji veliko zanimanje da ta lokalna grupa organizira novi projekt za mlade koji bi trajao tri mjeseca u kojima bi mladi stranci preselili u Dalmatinsku zagoru, i uživali u načinu dalmatinskog života. Željeli mladima pokazati vrijednost prostora, dodala je.

“Ljudi ne dolaze u Hrvatsku samo radi sunca i mora već se tu dobro osjećaju. Vole ovaj način života. Oni su toliko zahvalni”, zaključila je voditeljica Akcijske lokalne grupe Zagora Marijana Botić Rogošić.