Aktivizam, Nekategorizirano

Mladi volontiraju “72 sata bez kompromisa” od 13. do 16. listopada

Od 13. do 16. listopada u Zagrebu i još 18 lokacija diljem Hrvatske održat će se akcija “72 sata bez kompromisa” u kojoj će mladi volonteri pomagati i družiti se sa starijima te sudjelovati u brojnim ekološkim i radnim akcijama.

Ovogodišnji volonterski projekt “72 sata bez kompromisa” najavili su na Međunarodni dan starijih osoba, 1. listopada, u Domu za strije osobe Centar u Zagrebu promičući međugeneracijsku solidarnost.

Mladi zagrebački volonteri, kojima je posebno stalo do starijih, donijeli su veliku radost korisnicima doma koji su zaplesali i zapjevali uz gitaru, primili kistove i slikali, pokazali da bolje igraju šah, a i stolni tenis od mladih te da u njima itekako ima života i životne mudrosti.

Bilo je tu pjesme, plesa, radionica slikanja, igranja šaha, društvenih igara i ugodnih razgovora.

Potaknuti riječima pape Franje: “Gdje djeca i mladi razgovaraju sa starima, tamo je budućnost. Ako nema tog dijaloga između starijih osoba i mladih, budućnost nije jasna.” mladi su osvijestili da su starije osobe vrijedni članovi društva koji im mogu mnogo toga ponuditi, ali i primiti od njih.

Ljepota susreta najbolje se može dočarati riječima jedne korisnice: „Mi smo tu svi stari, umorni, sami. Svaki dan gledamo samo jedni druge i vidimo težinu. Onda dođete vi i gledamo vedrinu, smijeh i mladost, to nas razveseli i oživi. Vi ste za nas knjiga koju možemo doživjeti jer više ne vidimo čitati.“

Posjet domu za starije Centar uvertira je pred glavni događaj – beskompromisno, maratonsko volontiranje mladih od 13. do 16. listopada, a svima je cilj učiniti nešto dobro te doživjeti radost koja je sastavni dio volontiranja.

U proteklih 8 godina na projektu je sudjelovalo oko 8 500 mladih kroz više od 1 600 različitih akcija, stoji u priopćenju.

Do početka ovogodišnjeg izdanja “72 sata bez kompromisa” ostalo je manje od deset dana, a prijave su otvorene do popunjenja volonterskih mjesta. Mladi od 15 do 35 godina koji žele staviti svoje vrijeme na raspolaganje za pomoć potrebitima i tako postati dio beskompromisne ekipe mogu se prijaviti ispunjavanjem obrasca na stranici www.72sata.hr, pozvali su organizatori iz Studentskog katoličkog centra Palma. (Hina)