Aktivizam, Nekategorizirano

Split: Nacionalni susret sudionika projekta “72 sata bez kompromisa”

U Nadbiskupijskom sjemeništu u Splitu u subotu je održan nacionalni susret gradova i općina organizatora projekta “72 sata bez kompromisa” na kojem je najavljena deseta akcija koja će se održati od 12. do 15. listopada u 17 hrvatskih gradova i dvije općine.

Projekt “72 sata bez kompromisa” provodi se u deset europskih zemalja, a u Hrvatskoj od 2014. godine. Tijekom projekta tisuće mladih volontera odrađuje na stotine dobrotvornih akcija, daruju svoje vrijeme potrebitima i odrađuju radne, socijalne i ekološke akcije – šetnje s umirovljenicima po parkovima, kuhanje sa štićenicima raznih udruga, igranje s djecom, oslikavajanje zidova škola ili pak radovi na sadnji, čišćenju, uređenju…

Dožupan Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja organizacijskom je timu “72 sata bez kompromisa” čestitao i zahvalio za sve “što rade za naše društvo, što svoje talente, volju i želju poklanjaju onima kojima je najpotrebnije”.

Anita Buterin iz organizacijskog tima izjavila je kako se svake godine mladi u 19 gradova i općina Hrvatske okupe, a do sada su imali brojne suradnje s Caritasom, prikupljali su hranu po velikim trgovačkim centrima za najpotrebitije, učenici Obrtničke škole su šišali beskućnike, čistili su podmorje.

“Prije deset godina u Splitu se okupilo tek 200 volontera, a prošle godine je bilo oko 700 volontera samo na području Splita i okolice, te 54 radne akcije. Otvoreni smo za sve mlade ljude koji su željni volontirati i dati sebe, pa primamo volontere od 15 do 35 godina odnosno sve koji se osjećaju sposobni dati 72 sata snage, pjesme ili bilo čega drugoga. Projekt promoviramo po školama, približili smo ga i studentima, a do mladih smo došli i preko društvenih mreža”, kazala je Buterin.

Voditeljica Volonterskog centra mladih Doris Nazor je istaknula kako im je cilj da se još više hrvatskih gradova uključe u cijelu priču. Rekla je kako ta akcija potiče mlade da izlaze iz vlastitog komfora i da nauče kako davanjem sebe i svojih talenata i vremena zapravo jako puno dobivaju.