Aktualno, Nekategorizirano

Mudhoney ove subote dolaze u rasprodanu Močvaru

foto HINA/ Žedno Uho/ Vincent van Nes
foto HINA/ Žedno Uho/ Vincent van Nes

Mudhoney, pioniri grungea, trideset godina djelovanja obilježavaju velikom svjetskom turnejom u sklopu koje u subotu po treći put dolaze u Zagreb, ovoga puta u Močvaru u kojoj će odsvirati koncert za 500 sretnika koji su uspjeli doći do ulaznice za rasprodani koncert, prenosi Hina.

Poznata je činjenica da je upravo Mark Arm, pjevač i gitarist grupe Mudhoney, bio taj koji je davne 1981. prvi u kontekstu glazbenih zbivanja u Seattleu upotrijebio riječ grunge kad je lokalnom fanzinu poslao pismo u kojem je svoj prvi bend Mr. Epp and the Calculations opisao kao: “Pure grunge! Pure noise! Pure shit!”, podsjeća organizator Žedno uho.

Sedam godina kasnije Bruce Pavitt – osnivač kultne diskografske etikete Sub Pop, koja je poslužila kao svojevrsna platforma na kojoj je niknula i razgranala se seattleska scena, riječ grunge počinje intenzivno koristiti kako bi opisao zvuk novog benda kojeg predvodi Mark Arm – Green River.

Premda ostaju gotovo nezapaženi izvan rodnog grada Green River će odigrati ključnu ulogu u budućim zbivanjima u Seattleu, ali i čitavoj Americi, jer po raspadu te grupe Mark Arm i gitarist Steve Turner osnivaju Mudhoney, dok drugi gitarist Stone Gossard i basist Jeff Ament osnivaju najprije Mother Love Bone, a potom i planetarno popularne Pearl Jam.

Prvim singlom “Touch Me I’m Sick” Mudhoney postaju predvodnici scene, a sama pjesma postaje underground himnom koja na Seattle skreće pažnju, najprije ostatka Amerike, a potom i cijelog svijeta.

I premda nikad nisu doživjeli komercijalni uspjeh poput nekih njihovih sljedbenika, u prvom redu Kurta Cobaina, koji je uz Melvinse upravo Mudhoney navodio kao glavne uzore i inspiraciju za nastanak Nirvane, svojim su beskompromisnim garažnim zvukom kreirali kultni status koji su zadržali sve do danas.

Možda će tvrdnja da je odlazak na koncert grupe Mudhoney obavezna glazbena lektira za svakog ozbiljnijeg štovatelja rock’n’rolla nekom zvučati pretenciozno, ali neosporna je činjenica da su upravo Mudhoney gradili temelje glazbene scene koja će početkom devedesetih rock’n’roll vratiti na vrhove glazbenih ljestvica i omogućiti da iznova zavlada glazbenim mainstreamom.

Prije glavnih zvijezda večeri publiku će zagrijavati Please The Tress iz Češke i dno. iz Zagreba.

Please The Tress je češki indie rock bend koji svira pod utjecajem Arcade Firea i Grizzly Beara. U devet godina, koliko bend službeno postoji, snimili su šest studijskih albuma, održali preko stotine koncerata u Europi, Velikoj Britaniji i SAD-u, a trenutno promoviraju ovogodišnje studijsko izdanje „Infinite Dance“.

Posljednji album su snimali kao trojac, a na njemu su gostovali, između ostalih, John Grant, Thor Harris (ex Swans), Corey Gray (The Decemberists) i Brandon Eggleston (The Mountain Goats, Modest Mouse).

Zanimljiva informacija je da bend u svakom gradu u kojem nastupa zasadi po jedno drvo što dokumentiraju na Facebooku i označe na mapi.

Grupa dno. osnovana je krajem 2014. godine nakon raspada Cherkezi Uniteda. Gitarist Daba i bubnjar Nino željeli su nastaviti svirati, pa im se igrom slučaja pridružio basist Oleg. Svi članovi benda aktivno su prisutni na underground i alternativnoj sceni još od početka 90-ih godina, a svirali su u mnogim punk-rock, hardcore i sličnim bendovima.