Hrvatska, Nekategorizirano

Muzej susjedstva Trešnjevka urbanim turama dočarat će početke industrijalizacije i žensku povijest toga kvarta

Kako su izgledali počeci industrijalizacije na Trešnjevci i kako su njezinu povijest oblikovale žene? Odgovore na ta pitanja potražite na urbanim turama koje će se uskoro održati.

Muzej susjedstva Trešnjevka poziva građane da im se pridruže na urbanim turama koje će se održati u subotu 19.9. u 11 sati i u petak 25.9. u 15 sati na Trešnjevci. U subotu 19.9., Kosjenka Laszlo Klemar iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla će sve zainteresirane provesti Savskom ulicom i dočarati početke industrijalizacije Trešnjevke i Zagreba. Nakon toga u petak 25.9., Tihana Bertek iz udruge K-zona vodi potragu za fragmentima ženske povijesti kvarta.

Zbog epidemiološke situacije, broj sudionika je ograničen. Stoga iz Muzeja susjedstva Trešnjevka mole sve zainteresirane da svoj dolazak najave na blok@blok.hr najkasnije do 16 sati 18.9. za prvu turu, odnosno 24.9. za drugu turu.

Tura Savska cesta i počeci industrijalizacije Trešnjevke kreće iz nekadašnjeg spremišta tramvaja, današnjeg Tehničkog muzeja, a vodi lokacijama na kojima se proizvodio čitav spektar roba, od šibica preko namještaja do čipke i dvopeka. Autorica ture Kosjenka Laszlo Klemar ističe: „istraživanje i ispisivanje povijesti tvornica u Savskoj važno je ne samo u kontekstu razvoja Zagreba kao industrijskog središta i povijesti industrijskog razvoja ovih prostora ili razvoja industrije, industrijskih pogona i postrojenja. Njihova povijest (pokretanje, razvoj i gašenje/ restrukturiranje) pruža direktan uvid u društveno-politička događanja druge polovine 19. i prve polovine 20. stoljeća, a informacije o uvjetima rada i radničkim štrajkovima važan su izvor za ispisivanje povijesti radništva i radničkog organiziranja.”

„Povijest Trešnjevke čini i povijest neznanih radnica, žena koje su obavljale neplaćeni reproduktivni rad, povijest odgajateljica i učiteljica, migrantkinja i seljakinja”, upozorava Tihana Bertek. Polazeći od vrtića Marice Pataky u Vukovarskoj, krivudavom će putanjom vodiditi kvartoskim punktovima na kojima se pažljivim pogledom otkrivaju Fragmenti ženske povijesti trešnjeve. Autorica ističe: „forma urbane šetnje reflektira neopipljivost i nezabilježenost ženske prisutnosti u tkivu grada, odupirući se još uvijek uvelike dominantnom linearnom pristupu povijesti. Namjera je otvoriti prostor za nova čitanja kvarta, ali i potaknuti drugačiju, pravedniju i potpuniju historiografiju u budućnosti.”

Pridružite se turama i otkrijte više o nepoznatoj povijesti Trešnjevke.

———————–

Organizatori ture „Savska cesta i počeci industrijalizacije Trešnjevke”: BLOK i Tehnički muzej Nikola Tesla

Organizatori ture „Fragmenti ženske povijesti Trešnjevke”: BLOK i K-zona

Projekt “Muzej susjedstva Trešnjevka – izgradnja odozdo” provodi BLOK u partnerstvu s udrugama Centar za mirovne studije, SF:ius i K-zona te Tehničkim muzejem Nikola Tesla. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta: 790.911,69 HRK (EU sufinanciranje: 672.274,94 HRK).