Hrvatska, Nekategorizirano

Muzej susjedstva Trešnjevka predstavlja rezultate dvogodišnjeg rada na osnivanju kvartovskog muzeja

S veseljem vas pozivamo na predstavljanje projekta “Muzej susjedstva Trešnjevka – izgradnja odozdo”. Više od dvije godine gradili smo temelje budućeg Muzeja susjedstva: prikupljali smo priloge susjeda za naš virtualni fundus, istraživali povijest Trešnjevke, organizirali tematske ture kvartom te tražili moguće prostore i osmišljavali model upravljanja budućim Muzejem. Došlo je vrijeme da vam predstavimo novu internetsku stranicu Muzeja i ostale rezultate našeg dosadašnjeg rada te vas pozovemo da nam se pridružite i podržite nas u daljnjem radu na osnivanju kvartovskog muzeja, navodi se u najavi udruge BLOK  i partnera na projektu.

Zbog epidemioloških okolnosti, prezentaciju ćemo održati preko platforme Zoom, u četvrtak 26. studenog u 18h. Prezentaciji možete pristupiti putem ove poveznice: https://zoom.us/j/98745032440…

Trešnjevka, kao najstariji i najveći zagrebački kvart, ima bogatu povijest koju su ispisivali prije svega radnici i radnice, doseljenici iz raznih dijelova zemlje, brojni sudionici antifašističkog pokreta te svi oni koji su na Trešnjevki živjeli, radili, školovali se i provodili svoje djetinjstvo i slobodno vrijeme. Svojim radom želimo sačuvati tu povijest, ali i obogatiti današnju Trešnjevku novim kvartovskim mjestom za kulturne programe, druženje i participaciju susjeda. Stoga projekt “Muzej susjedstva Trešnjevka – izgradnja odozdo” predstavlja prvi korak u pokretanju kvartovskog muzeja zasnovanog na demokratskim načelima, uključivanju zajednice i revalorizaciji baštine istisnute iz službenih narativa.

Više informacija potražite na web & Facebook stranici projekta.

Projekt “Muzej susjedstva Trešnjevka – izgradnja odozdo” provodi BLOK u partnerstvu s udrugama Centar za mirovne studije, SF:ius i K-zona te Tehničkim muzejem Nikola Tesla. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Ukupna vrijednost projekta: 790.911,69 HRK (EU sufinanciranje: 672.274,94 HRK).