Hrvatska, Nekategorizirano

Natječaj za novu Noć performansa — Sve je moguće osim nemogućeg prostora za performans

Natječaj za sudjelovanje u novom izdanju Noći performansa podnaslovljenom Sve je moguće osim nemogućeg prostora za performans otvoren je za sve umjetnike iz Hrvatske od 7. do 31. kolovoza 2020. Noć performansa održava se 17. listopada u Zagrebu, sa zasebnim programima u Rijeci i Koprivnici krajem listopada i u studenom, navodi u priopćenju udruga Domino.

Noć performansa je site-specific događaj Festivala Ganz nove Perforacije u okviru kojeg udruga Domino poziva umjetnike da predstave instalacije, eksperimente sa svjetlom/zvukom/videom/tekstom, različite prostorne intervencije i akcije u javnom (fizičkom ili medijskom) ili virtualnom prostoru te modele interakcije, komunikacije i participacije s publikom, a koje pružaju nove perspektive u odnosu na kulturno-društveno-politički kontekst te eksperimentiraju s umjetničkim formama i poetikama.

Godine 2020., kada se zbilja čini kao loše napisan scenarij neuvjerljivog filma katastrofe, fizička distanca plasira kao jedino moguć novi model življenja, a izvedbena umjetnost usmjerava na digitalne platforme koje joj suštinski ne odgovaraju, fokus stavljamo na invenciju novih prostora za umjetnost i međusobne susrete. Performans oduvijek zauzima poziciju antagonista i outsider-a koji, s distancom u svijesti, izaziva kulturne norme i pomiče granice tradicionalnih umjetničkih formi. Izlazi iz kulturnih i umjetničkih zdanja na ulice, trgove, parkove, u državne institucije, crkve, hotele, shopping centre, hakira medije, odvija se u bestežinskom stanju, gori u plamenu, prelazi oceane, komunicira s budućnošću, prošlošću, i s drugim svemirskim vrstama, savija prostor-vrijeme, ali i eksperimentira i pomiče granice komunikacije umjetnika s publikom, publike s publikom, naše intime i međuzavisnosti.

Tražimo umjetničke akcije, intervencije i provokacije, kreativne interakcije i stimulacije, kritičke i duhovite eksperimente koji šire i/ili otkrivaju nove prostore umjetničkog djelovanja i društvenih susreta. Tražimo promišljene i pažljivo planirane projekte, ali smo otvoreni i za fantazije i frustracije namijenjene otvorenim, vanjskim, javnim prostorima: ulicama, parkovima, fasadama, krovovima, izlozima, balkonima, dvorištima, billboardima, citylightovima; i/ili virtualne projekte koji s publikom komuniciraju pismima, internetom, sms-om (itd..), odnosno koji bez stvarnog susreta otvaraju nove mogućnosti međusobnih susreta, komunikacije i intimnosti; individualno ili u grupi, lokalno ili galaktičko, ljubavno ili šokantno…Jer u ovoj godini, ništa nije previše (ili dovoljno) ludo; sve je moguće i nema nemogućeg prostora za performans.

Poziv je otvoren za sve umjetnike i kolektive iz Hrvatske.

ROK: 31. kolovoza 2020. do ponoći na ganznoveperforacije@gmail.com (subjekt: Noć performansa 2020.)

Uz prijavu je potrebno priložiti:
– kratak opis i koncept projekta
– kratak tehnički opis projekta (planirani prostor izvedbe, potrebna tehnička oprema,..)
– okvirni troškovnik projekta do maksimalnog iznosa od 7.500,00 kn bruto (koji uključuje autorske honorare, materijale i opremu za realizaciju, naknadu za korištenje prostora i sl.)
– kratku biografiju i kontakt informacije

Za sve projekte osiguran je produkcijski budžet u maksimalnom iznosu do 7.500,00 kuna koji će se dogovarati s umjetnicima ovisno o složenosti i potrebama pojedinih projekata. Za eventualna dodatna pitanja možete pisati na: ganznoveperforacije@gmail.com, a o sudjelovanju ćete biti obaviješteni do 7. rujna.

Noć performansa dio je Festivala Ganz nove Perforacije. Odvija se u okviru platforme Mreža izvedbenih umjetnosti uz potporu Zaklade Kultura Nova, te u okviru europskog projekta ACT: Art, Climate, Transition uz potporu Programa Europske Unije Kreativna Europa. Noć performansa realizira se uz podršku Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.