Aktualno, Nekategorizirano

nemanja, Seine, Katanec i Grobenski u dvorištu Društvenog centra Rojc

Radio Rojc ovaj vikend organizira „Radio Rojc Live Sessions“, dvodnevnu glazbenu manifestaciju koja će se u petak 18. i subotu 19. lipnja održati u dvorištu DC-a Rojc, te će se uživo prenositi u programu Radio Rojca. U petak publiku očekuje nastup pulsko-zagrebačkog benda nemanja i zagrebačkog benda Seine, a u subotu će s bendom nastupiti Ivan Grobenski te Klinika Denisa Kataneca.

nemanja je projekt iza kojeg stoji pulski glazbenik Luka Šipetić, aktivan u bendovima pastele, Para Lele i NLV, koji je snimio i objavio albume „Tarot Funk“ (2019.) i „Cosmic Disco“ (2020.). Članovi benda su Matej Perić (bubnjevi), Karlo Lugarić (udaraljke), Laura Matijašević (bas), Leo Beslać (orgulje, sintisajzer) i Luka Šipetić (gitara), dok vizualni dio nadopunjuje Branimir Štivić (Ḍĭe Zoone), čije se projekcije izvode tijekom nastupa benda. Aktivno svirajući od lipnja 2019., nemanja se za kratko vrijeme probio do cijenjenih ljetnih festivala u Hrvatskoj, poput Indirekta, Tam-Tama i Velvet festivala, a nastupili su i rame uz rame s bendovima poput Algiresa i Kikagaku Moyo. Rasprodali su kultni KSET i klub Mediku u Zagrebu, a svirali su i u Ljubljani, Beogradu, Novom Sadu i širom regije. Dva mjeseca nakon izlaska, pjesme s albuma „Cosmic Disco“ nalazile su se na istaknutim svjetskim glazbenim listama u Francuskoj i Njemačkoj, a objavljene su i u listopadskom izdanju najboljeg časopisa posvećenog svjetskoj glazbi – britanskom Songlinesu.

Seine je desetogodišnji kantautorski projekt Ivana Ščapeca. Nakon raspada njegove matične grupe Vlasta Popić, pridružuju mu se Dimitrij Petrović i Boško Mijušković te se Seine formira kao bend. Iste godine grupa pobjeđuje na najvećem regionalnom natjecanju bendova Demofest u Banja Luci, odlazi na europsku turneju i snima debitantski album u produkciji Borisa Mladenovića. Početkom 2017. bas gitaru preuzima Ivan Grobenski, a u rujnu izlazi njihov prvi album naziva „Sno Sna“ za slovensku izdavačku kuću Moonlee Records, te francuski VOX Project. Nakon pedesetak koncerata i nekoliko turneja, Grobenski napušta grupu te Seine postaje duo u postavi gitara-bubanj. Dvojac se sve više okreće elektronskom zvuku, kojeg prate math i trip hop ritmovi, dok poetska preokupacija iz intimnog pojedinačnog seli u distopijsko i političko. Njihov drugi album naziva „22“ izašao je u svibnju 2019. te naišao na odobravanje kritike i publike.

Klinika Denisa Kataneca zagrebački je sastav, te najnoviji projekt kantautora Denisa Kataneca koji je ostavio značajan trag na zagrebačkoj glazbenoj sceni u zadnjih desetak godina stvaralaštva. Njegove su pjesme oduvijek emocionalno nabijene, intimne i introspektivne te nerijetko otkrivaju skrivene detalje ljudske psihe s kojima se i sami suočavamo. Glazba Klinike najbolje se može opisati kao mješavina noisea, psihodeličnog avant-folka, shoegazea, popa i na trenutke eksperimentalne glazbe. Trenutnu postavu Klinike čine Karlo Cmrk (bas), Brane Norac (električna gitara/vokal), Vinko Vujec (bubnjevi) i Denis Katanec (akustična gitara/vokal).
Ivan Grobenski je na sceni jednako dugo koliko i nije bio na sceni, a od 2017. pričaju da je odmetnik u kantautorskim vodama. Objavio je tri samostalna albuma: „Lessons in Life And Lov“, „On Death & Other Problems“ i „Siromahi i Lazari“; tri live albuma: „Live Lessons“, „IG and the Broken Heavenly Orchestra Live From Hell“ i „Zacharana Mochvara FB Live Session“ te „Island Life EP“. Treći studijski album neo-tradicionalnih apokrifnih kajkavskih pjesama „Siromahi & Lazari“ dočekan je neočekivanim odobravanjem kritike i publike. Ivan Grobenski nikada ne uspijeva imati stabilnu postavu benda dulje od šest mjeseci, a trenutno je oformio sasvim novu postavu s kojom uskoro planira nekoliko premijernih koncerata novog materijala.

Ulaznice za koncerte se mogu kupiti od srijede, 9. lipnja 2021. putem entrio.hr, a cijene su: 40 kuna za jednodnevnu ulaznicu te 60 kuna za ulaznicu koja vrijedi za oba dana.  Prijenos koncerata uživo možete pratiti u programu Radio Rojca na 87.7 MHz i na radio.rojc.eu.

Program je sufinanciran putem Natječaja “Jer svirati se mora“ provedenog u suradnji Ministarstva kulture i medija RH i Hrvatske glazbene unije.
Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.