Novi program Doma mladih: evo što nas čeka do kraja veljače

Za početak veljače dvije radionice za one spremne isprobati i naučiti nešto novo – Uvod u akrobatiku i Pisanje kao izvedba. U subotu 3. veljače na radionici Uvod u akrobatiku koju vode Nastasja Štefančić Kralj i Filipa Bavčević dobit ćete uvid u procese rada na koreografskom materijalu, isprobati akrobatske i partnerske elemente te se dobro zabaviti. U nedjelje se možete pridružiti stvaralačkoj radionici Pisanje kao izvedba pod vodstvom plesne umjetnice Martine Tomić i dramaturginje Nine Gojić i istražite nekoliko mogućih pristupa pitanju “U kakvim sve različitim odnosima mogu biti tekst i tijelo, pisanje i koreografija?”.

Prvi vikend veljače nezaobilazan je i glazbeni program u klubu Kocka, a tu nas u petak (2.2.) čekaju EX-YU hitovi i u subotu (3.2.) KLFM noć u Kocki uz Marinadu & KLFM Soundsystem. Riječka Marinada su još uvijek skriveni dragulji domaće glazbene scene, neovisni i nekonvencionalni, a   u za plesni ritam prije i nakon koncerta do jutarnjih sati spremni su selektori KLFM Soundsystema s eklektičnim i pažljivo biranim glazbenim odabirom.

U srijedu 7. veljače s početkom u 18:30 h u prostoru Razreda (južni ulaz, 3. kat) mr. sc. Mirko Petrić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – područni centar Split održat će predavanje “Neoliberalna fantazija o samoodrživosti kulture” nakon kojeg će uslijediti diskusija na kojoj će se Petriću pridružiti sociologinje prof. dr. sc. Inga Tomić- Koludrović i mag. soc. Blanka Čop. Svrha ovog predavanja jest pobliže objasniti što navedeni izraz znači i kakve posljedice spomenuta neoliberalna fantazija ima na razvoj kulture i kulturne politike, osobito u zemljama postsocijalističke Europe, u koje se ubraja i Hrvatska. Naime, u vremenu u kojem i službeni dokumenti Europske komisije pokušavaju afirmirati društvene vrijednosti kulture, u ovim se zemljama često i dalje ponavljaju već više od tri desetljeća stare formule o potrebi da se kultura samofinancira i okrene u prvom redu poduzetničkim vrijednostima.

Od veljače u Kino klubu Split kreće program Osnovnih radionica (radionice kamere, rasvjete, zvuka i montaže) te su do 12. veljače otvorene prijave na radionicu kamere koja će se održati od 23. do 25. veljače, a vodit će je iskusni predavač, snimatelj i redatelj Boris Poljak. Program Osnovnih radionica započet će već 20. i 22. veljače javnim predavanjima Dore Baras. Prvo predavanje naziva Filmska početnica započinje projekcijom dvaju kratkih hrvatskih filmova, uz vođeno gledanje. Što gledamo ili kako gledamo? Gledati ili misliti film? Kao i u svim slučajevima vizualne umjetnosti, vidimo onoliko – koliko znamo. Tema drugog predavanja je Što je sve film. Predavanje rasvjetljava sve pojmove, filmske rodove, žanrove, stilske epohe, metode i struje.

U veljači će se održati i brojne druge radionice, a izdvojit ćemo ih još nekoliko: na radionici Canva dizajna (6.2.) upoznajte se s Canvom, sveopće poznatim alatom među dizajnerima, a sve u sklopu izrade plakata za Kockin događaj iznenađenja; radionica Tehnika i pokret na trapezu i krugu (9., 10. i 11.2.) namijenjena je početnicima, kao i onima koji se već neko vrijeme bave zračnim akrobacijama; Ciklus 4 / Svjesnost i pokret: Protok (11.2.) je radionica za sve koje zanima unutarnji i vanjski rad na sebi i kreaciji uključujući rad s pokretom, plesom i tijelom, bez obzira na prijašnje iskustvo; Ciklus vikend radionica suvremenog plesa i pokreta (17., 18., 24. i 25.2.) je namijenjen svima koji žele iskusiti tjelesni rad na podu (floorwork), upoznati ili otkriti nov način funkcioniranja tijela u pokretu ili pak drugačije poimanje plesnog tijela; na Radionici kontorcionizma (25.2.) povećat ćete fleksibilnost gornjeg, srednjeg i donjeg dijela leđa, ramena, zdjelice, kukova te mišića i tetiva nogu.

Vrijeme je od maškara pa u klubu Kocka očekujete u subotu 10. veljače Maškarave 2.0 / W Belezebub, a na pokladani utorak 13. veljače Maškare uz program Lollipop koji će vas odvesti na ludu vožnju glazbenim roller coasterom kroz hitove koji su osvojili svjetske top liste. Na glazbenom repertoaru kluba Kocka do kraja mjesec će se naći još i: Studio 3/4 presents: Reah, Stereotrip, Sixes (9.2.), ZloSTavljanje: War-head, Kymera & Dead within (17.2.), KaosLab with Josephine Wedekind (23.2.), Otpor ulice (24.2.).

Zadnjeg dana u mjesecu (29.2.) ne propustite otvorenje izložbe Slavena Tolja: „Krakelure, Pavo i ja“ u Galeriji MKC u 19 sati. Splitska izložba Slavena Tolja nastavlja se na izložbe prošle godine postavljene u Bologni (Palazzo d’Acurssio), Rijeci (Galerija OK) i Zagrebu (Institut za suvremenu umjetnost), a ovom prilikom nadopunjena je novim radovima i umjetničkim intervencijama.

Ovo je samo dio programa do kraja veljače, a cijeli program je dostupan na webu dom-mladih.org te na Facebook i Instagram profilima Doma mladih. Tu ćete naći i sve detalje o načinu prijave za sudjelovanje u radionicama.

Fotografije: PDM

Prenosimo: PMD