Nekategorizirano, Stajališta

Kombinacije financiranja projekata iz različitih EU fondova

Izvor: HINA

Europska komisija objavila je u ponedjeljak nove smjernice o kombiniranju europskih strukturnih i investicijskih fondova s Europskim fondom za strateška ulaganja.

Smjernice su zaokružene u brošuri koja je osmišljena kako bi se pomoglo tijelima lokalne vlasti i promotorima projekata da u potpunosti iskoriste mogućnosti kombiniranja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI) s Europskom fondom za strateška ulaganja (EFSI).

Europski fond za strateška ulaganja glavni je element Junckerova Plana ulaganja za Europu.

  • EFSI je uspostavljen kao krajnje fleksibilan instrument te pruža goleme mogućnosti promotorima projekata da se prijave za financiranje putem EFSI-a, kao i putem fondova ESI. U smjernicama koje danas objavljujemo nalaze se praktični savjeti poduzećima koja traže financiranje projekata o tome kako najbolje iskoristiti oba instrumenta, rekao je potpredsjednik Europske komisije zadužen za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen.
  • Zajedno nastojimo ostvariti ciljeve Plana ulaganja za Europu, a za to je potrebno mobilizirati sve aktere i izvore. Stoga ću se pobrinuti da u potpunosti iskoristimo potencijal rasta europskih strukturnih i investicijskih fondova strateškim ulaganjima usmjerenima na učinak. Taj proces potiče i pojačana uporaba financijskih instrumenata, rekla je povjerenica za regionalnu politiku Corina Crețu.

ODRŽIV RAST Povezivanje europskih strukturnih i investicijskih fondova s Europskim fondom za strateška ulaganja omogućit će Europskoj investicijskoj banci da podupire održiv rast diljem europskih država i regija. Kombinirajući bespovratna sredstva EU-a i sredstva financiranja EIB-a banka može doprijeti do novih korisnika, posebno manjih projekata okupljenih oko platformi za ulaganja, poručio je potpredsjednik Europske investicijske banke Ambroise Fayolle.