Hrvatska, Nekategorizirano

NSK u borbi protiv dezinformacija o pandemiji koronavirusa

Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) pridružuje se promicanju nove mrežne stranice “Borba protiv dezinformacija” namijenjene sprječavanju širenja lažnih informacija o pandemiji koronavirusa, objavio je NSK na svojim mrežnim stranicama.

Pandemija koronavirusa sveprisutna je u našem fizičkom i virtualnom okruženju, a u zadnje vrijeme pojavio se problem širenja dezinformacija i lažnih informacija u Europi i svijetu.

Zbog sve ozbiljnijih teškoća izazvanih njihovim širenjem, posebno u virtualnom okruženju, Europska komisija pokrenula je novu mrežnu stranicu “Borba protiv dezinformacija”, dostupnu na svim jezicima Europske unije, izvijestili su iz NSK.

Stranica na jednome mjestu nudi podatke preuzete iz vjerodostojnih izvora informacija u Europskoj uniji i šire.

Europski dokumentacijski centar NSK preporučuje tu stranicu kao relevantni izvor informacija za sva pitanja vezana uz bolest Covid-19.

Osim te stranice, na portalu Europske komisije dostupne su i informacije o zajedničkom europskom odgovoru na pandemiju te bolesti.

Europski dokumentacijski centar djeluje kao referentna točka za sve informacije povezane s djelovanjem Europske unije, omogućuje pristup publikacijama i dokumentima koje u digitalnom obliku objavljuje Ured za publikacije EU, pruža informacije o mogućnostima pristupa publikacijama EU u internetskom okruženju i drugo.

Djelovanje je također usmjereno na pružanje pomoći lokalnim zajednicama u njihovu boljem povezivanju s Europskom unijom te na sklapanje sporazuma o suradnji s drugim tijelima radi šire uporabe izvora informacija o Uniji. (Hina)