Aktualno, Nekategorizirano

Obilježavanje Dječjeg tjedna početkom listopada

Za djecu su pripremljene radionice, predstave, kreativne igre
Za djecu su pripremljene radionice, predstave, kreativne igre

Sve odrasle osobe najprije su bile djeca, ali se malo tko od njih sjeća kako je to biti dijete. Većina nas žuri odrasti, postati velikim te često zaboravlja kako je žalostan čovjek onaj u kojemu ne ostaje ništa dječje. Velikima je ponekad teže odgovoriti na pitanje djeteta nego znanstvenika, pišu na stranicama udruge Dokkica, dječje osjčke kreativne kućice.

Zato Gradska i sveučilišna knjižnica, Dječja osječka kreativna kućica i Društvo naša djeca Grada Osijeka obilježavaju dječji tjedan kako bi podsjetili na važnost dječjih prava, potreba te kvalitetnog provođenja slobodnog vremena djece.

Kao i svake godine dječji tjedan obilježava se nizom radionica i aktivnosti s naglaskom na igru, kreativnost i stvaralaštvo.

– Draga djeco, roditelji, mali i veliki… obilježimo zajedno dječji tjedan i pokažimo kako i najveći čovjek uvijek ostane dijete – pozivaju u Dokkici.

Program se održava u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici/Odjel za rad s djecom i mladima.

Program Dječjeg tjedna

1. listopada 2016. (subota), 10:30 sati: „Kutije iznenađenja“ – obiteljska radionica novih kreacija od recikliranog materijala
igraonica GISKO
voditeljice: Tomislava Brajdić i Melita Nađ
3. listopada 2016. (ponedjeljak), 12:30 sati: „Ljekovite priče“ – za djecu pacijente na pedijatriji KBO
4. listopada 2016. (utorak), 17:30 sati: „Lutkaonica“ – maštaonica i kreativna radionica za djecu stariju od 4 godine
igraonica GISKO
voditeljica: Tomislava Brajdić
5. listopada 2016. (srijeda), 11:00 sati: “Prstići pričaju sa Sovkom slovkom“ – obiteljska igraonica za djecu do 3 godine
igraonica GISKO
voditeljica: Suzana Biglbauer
6. listopada 2016. (četvrtak), 17:30 sati: „Igrom do čitanja“ – edukativni kutak za djecu i roditelje povodom obilježavanja Dana disleksije
igraonica GISKO
voditeljice: Suzana Biglbauer i Marina Dokić
7. listopada 2016. (petak), 17:30 sati: „Talent show-pokaži što znaš“ – kreativni susret pjevanja, sviranja, plesanja za djecu i mlade

Dječji tjedan obilježavaju i u Rijeci

Gradsko kazalište lutaka, Gradska knjižnica Rijeka, Dječji odjel Stribor, Glazbeno scenska udruga Ri-Stars, Dom mladih, Društvo Naša djeca, Bazeni Kantrida i Astronomski centar Rijeka – samo su neke od institucija i udruga koje će u okviru Dječjeg tjedna nuditi mališanima i njihovim roditeljima bogati program, radionice, predstave, kreativne igre. Dječji tjedan započinje već ove subote, 1. listopada, i trajat će do 9. listopada.

Riječ je o manifestaciji posvećenoj djeci koja se pod motom »Ljubav djeci prije svega« održava u prvom tjednu listopada, s ciljem promicanja dječjih prava te obraćanja pažnje na njihov položaj u društvu, u obitelji i lokalnoj zajednici. Program se provodi na inicijativu Odjela gradske uprave za školstvo Grada Rijeke.

– Ciljevi obilježavanja Dječjeg tjedna su usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu te organizirati posebne i prigodno odabrane sadržaje i aktivnosti tijekom tog tjedna – naglasili su jučer sudionici manifestacije.

Već ove subote s početkom u 11 sati Gradska knjižnica Rijeka, Dječji odjel Stribor u suradnji s PD-om Kamenjak i Udrugom Šarolija provodi šumsku igru pod nazivom »Jesen u Šumi Striborovoj«, dok je Gradsko kazalište lutaka pripremilo dvije predstave – Malu sirenu i Pipi Dugu Čarapu. Dom mladih Tjednu se priključuje s nizom radionica – riječ je o likovnim susretima, ponuđene su radionice informatike, videa, vožnje bicikla, jezične igraonice i 3d printanja. Njihove su radionice besplatne.

Društvo »Naša djeca« uključuje se sa svojim ekoprojektima, izložbama i humanitarnim akcijama, a Astronomski centar Rijeka će u okviru Tjedna imati edukativne prezentacije o svemiru, nebeskim tijelima (ulaz za djecu 10 kuna), dok će dječji i bazen za odrasle na Kantridi 9. listopada od 9 do 15 sati biti otvoreni za mališane i njihovu pratnju. Detaljniji program zbivanja dostupan je na web stranicama navedenih institucija. Prijave su u tijeku, a broj sudionika u grupama je ograničen.