Aktualno, Nekategorizirano

U Osijeku kreće jubilarni 10. Festival učeničkih igrokaza POZOR!

Dječji kreativni centar DOKKICA od 7. do 11. lipnja održat će jubilarni Festival učeničkih igrokaza POZOR! Plivamo na sceni u online okruženju, navodi se u priopćenju udruge.

Novosti u odnosu na proteklih devet godina vezane su uz trajanje, koncept i opseg Festivala, razinu odnosno sudionike i način održavanja. Ove godine, osim revijalnog dijela – izvedbi učeničkih igrokaza i to na virtualnoj pozornici DOKKICE, Festival nudi i dodatne aktivnosti na temu dramskog odgoja i stvaralaštva, a prvi puta će na njemu nastupiti i sudionici izvan Osječko-baranjske županije odnosno iz raznih dijelova Hrvatske. Dio je festivalskih aktivnosti namijenjen sudionicima – učenicima i mentorima, dok je dio predviđen za sve zainteresirane – putem Facebook stranice i YouTube kanala DOKKICE.

Ovogodišnji su sudionici Festivala iz devet županija i to učenici iz sljedećih škola: Katolička osnovna škola Josip Pavlišić, Rijeka, OŠ Dobriša Cesarić Osijek, OŠ Frana Krste Frankopana Osijek, OŠ Grigor Vitez Osijek, OŠ Josipa Kozarca Lipovljani, PŠ Piljenice, OŠ Josipa Račića Zagreb, OŠ Mate Lovraka Kutina, OŠ Mate Lovraka Petrinja, OŠ Mladost Osijek, OŠ Popovac, OŠ Retfala Osijek, OŠ Slakovci, OŠ Slano, OŠ Sveti Petar Orehovec, PŠ Gregurovec, OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Tenja, OŠ Višnjevac, OŠ Voćin te Centar mladih Ribnjak, Zagreb.

Umjesto učeničkih izvedbi igrokaza na kazališnim daskama, kako je to inače uobičajeno, ove će godine prosudbeno povjerenstvo Festivala i publika 22 izvedbe (snimke izvedbi igrokaza) moći pogledati na virtualnoj pozornici DOKKICE.

Na Festivalu sudjeluje oko 170 učenika i 20 mentora i to iz Zagreba, Zadra, Rijeke, Kutine, Petrinje, Slanog, Piljenica, Greguroveca, Slakovaca, Voćina, Popovca, Tenje, Višnjevca i Osijeka.
Svečano otvorenje Festivala prenosit će se uživo iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku 7. lipnja u 18 sati, a svečana dodjela nagrada i priznanja sudionicima Festivala, u okviru svečanog zatvaranja Festivala, iz Kulturnog centra Osijek 11. lipnja u 18 sati putem Facebook stranice i YouTube kanala DOKKICE.

Osim nagrade Ribica prosudbenog povjerenstva Festivala, ove će se godine sudionicima dodijeliti i dodatne nagrade i to nagrada publike i nagrada sudionika – učenika i mentora.

Ove godine prosudbeno povjerenstvo čini šest osoba, među kojima su dugogodišnja sudionica Festivala, dramska pedagoginja i članica predsjedništva Hrvatskog centra za dramski odgoj Ana Škaro (OS), glumica i lutkarica Areta Ćurković (OS), dramski pedagog i kazališni redatelj Ivan Kristijan Majić (OS), glumica, lutkarica i dramska pedagoginja Lidija Helajz (OS), nastavnica Hrvatskog jezika i književnosti, dramska pedagoginja i voditeljica osječkog ogranka Hrvatskog centra za dramski odgoj Stela Macakanja-Baćić (OS) te dramska pedagoginja dr. sc. Maša Rimac Jurinović (ZG).

Drugi dan Festivala održat će se tribina Dramski odgoj i scensko stvaralaštvo u školskim uvjetima u kojoj će kao govornici sudjelovati dramski stručnjaci i praktičari među kojima su kazališni i filmski redatelj i dramski pedagog dr. sc. Mario Kovač, dramska pedagoginja mr. sc. Ines Škuflić-Horvat, učiteljica savjetnica i dramska pedagoginja pri Hrvatskom centru za dramski odgoj Roberta Rudela, redatelj, dramski i kazališni pedagog i predsjednik Hrvatskog centra za dramski odgoj dr. sc. Vladimir Krušić, učiteljica razredne nastave i voditeljica dramskih radionica za učenike Vlatka Benki Brkić te prof. hrvatskoga i dramska pedagoginja – mentorica i članica predsjedništva Hrvatskog centra za dramski odgoj Snježana Čubrilo, koja je ujedno i moderatorica tribine.

Treći dan Festivala namijenjen je edukativnim i zabavnim dramskim sadržajima za učenike -sudionike Festivala. Online radionicu Školski sat: Glumačke fore vodit će studenti glume Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku: Filip Sever u ulozi papagaja Pere, Nina Vidan u ulozi mede Vlatka te Nikola Radoš u ulozi Šumskog. Papagaj Pero, medo Vlatko i Šumski likovi su iz predstave Pero i Vlatko – junaci prirode.

Četvrti dan Festivala predviđen je za retrospektivu te će se na Facebook stranici DOKKICE predstaviti emisija o proteklih 9 godina Festivala POZOR! Retrospektiva.
Drugi, treći i četvrti dan Festivala putem Facebook stranice DOKKICE u okviru tri bloka pod nazivom POZOR! Nastupamo predstavit će se svi igrokazi sudionika.

Festival će se moći pratiti putem YouTube kanala: DKC Dokkica i Facebook stranice: Dječji kreativni centar “Dokkica”.

Realizaciju ovogodišnjeg Festivala učeničkih igrokaza POZOR! Plivamo na sceni Dječji kreativni centar DOKKICA ostvaruje u suradnji s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku, Hrvatskim centrom za dramski odgoj, Kulturnim centrom Osijek i Plesnim studijom Wings, a uz financijsku podršku Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Turističke zajednice grada Osijeka.