Hrvatska, Nekategorizirano

Obilježen Međunarodni dan bijelog štapa: Važno je slijepim osobama omogućiti digitalnu pristupačnost mrežnim stranicama

Hrvatski savez slijepih u utorak je nizom događaja obilježio Međunarodni dan bijelog štapa, a među brojnim temama istaknuli su važnost digitalne pristupačnosti mrežnih stranica u suvremenom svijetu, prenosi Hina.

Cjelodnevni program podijeljen je na tematske cjeline kao što su digitalna pristupačnost, panel rasprava o životu slijepih u suvremenom svijetu ili javna tribina o problemima u prometu.

Program je organiziran i kako bi se građanima prezentirala postignuća slijepih osoba na različitim područjima, ali i problemi s kojima se suočava oko 5900 slijepih osoba koje žive u Hrvatskoj.

Predsjednik saveza slijepih Vojin Perić podsjetio je kako je Središnji državni ured za razvoj i digitalno društvo pokrenuo proces donošenja Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja, a cilj projekta je olakšati korisnicima s invaliditetom pristup mrežnim sadržajima i uslugama.

Napominjući kako slijepe osobe imaju problema sa zapošljavanjem, financiranjem i dostupnošću literature, Perić je izrazio nadu da će sve mrežne stranice što skorije biti dostupne, među ostalim i jer je to direktiva EU-a.

Perić je ponovio kako Zagreb prednjači po prilagođenosti za slijepe osobe te da ga prate i drugi veći gradovi. U manjim gradovima, upozorio je, slijepe osobe imaju i manje uvjeta za samostalno življenje i rad.

Vizija da imamo društvo u kojemu biti slijep neće značiti manje vrijedan nego samo različit

Ističući kako se u suvremenom životu više od 90 posto informacija prenosi vidom, izvršna direktorica saveza slijepih Andreja Veljača naglasila je važnost omogućavanja pristupačnosti mrežnih stranica slijepim osobama.

“U takvom okruženju osobama s oštećenjem vida nije lako. Vidući mogu pogledom na, primjerice, simbol dobiti informaciju. Nama su prozor u svijet informacija tehnologije koje se brzo razvijaju, ali za njih je potrebno imati financijske uvjete, ulagati napore i vrijeme kako bismo mogli pratiti taj napredak”, naglasila je.

Rekla je kako je savez preuzeo odgovornost te u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja sudjeluje na postavljanju standarda za brailleovo pismo. Aktivno su, dodaje, uključeni u izradu zakona o brajici, koja bi trebala biti osnova pismenosti za slijepog učenika.

“Digitalna pistupačnost potrebna je za sve, a za slijepe osobe dvostruko jer tko ima informaciju vlada situacijom. Da bi slijepa osoba došla do informacije mora uskladiti niz čimbenika počevši od tehnologije, djelomične ili potpune prilagodbe i sl. “Pomaci su strašno spori, a naša je vizija da imamo društvo u kojemu biti slijep neće značiti manje vrijedan nego samo različit. No dug je put do toga”, poručila je.

Međunardni dan bijelog štapa obilježava se 15. listopada, a u zgradi Tiflološkog muzeja i dvorani Scene Vidra priređena su događanja kojima se želi ukazati na život slijepih u suvremenom svijetu, njihova postignuća na različitim područjima te probleme kao što su oni s kojima se suočavaju u prometu.

Na javnoj tribini s temom slijepih u prometu, uz praktične demonstracije i info-pultove bit će prezentirana digitalna pristupačnost, asistivne tehnologije i tiflotehnička pomagala. U sklopu programa razgovarat će se o zajedničkoj kampanji za provedbu Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora.

Održat će se konferencija mladih s oštećenjem vida u sklopu projekta ‘Budi promjena, panel rasprava ‘Živjeti sa sljepoćom u 21. stoljeću’ te javna tribina ‘Štap, pas i staze: slijepi u prometu’. Članovi udruga prikazat će upotrebu bijelog štapa, zvučne signalizacije i taktilnih staza te pomoć pasa vodiča u cilju povećanja sigurnosti slijepih osoba u cestovnom prometu.