Hrvatska, Nekategorizirano

Obljetnica GONG-a: Civilno društvo nisu organizacije kojima je cilj smanjivanje ljudskih prava i sloboda

Na fotografiji Nenad Zakošek i Suzana Jašić. foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ
Na fotografiji Nenad Zakošek i Suzana Jašić. foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ

Potrebno je ozbiljno shvatiti strahove i socijalne nedaće koji vode desnim populističkim odgovorima te voditi računa o činjenici da smo okruženi agresivnim izazovima koji se doživljavaju kao dio civilnog društva, stoga se treba oduprijeti da se civilnim društvom danas smatraju organizacije kojima je cilj smanjivanje ljudskih prava i sloboda, poručeno je u četvrtak na obilježavanju 20. obljetnice GONG-a.

“Potrebno je ozbiljno shvatiti strahove i socijalne nedaće koji vode desnim populističkim odgovorima i boriti se za to da dobiju demokratske i slobodarske odgovore na to”, poručio je predsjednik Vijeća GONG-a Nenad Zakošek, ustvrdivši da ima puno razloga za brigu.

“Živimo u svijetu gdje je Donald Trump predsjednik i u kojem države članice tonu ponovno u autoritarne sustave – Mađarska, Poljska, a taj izazov je upoznala i Hrvatska – prvo kao masovni pokret, a onda kao i neuspjelu Vladu. Bez obzira što je ta Vlada propala, ta je opasnost i dalje tu”, kazao je.

Naglasio je da će GONG težiti stvaranju koalicije, suradnje s onim organizacijama koje su im po vrijednosti bliske te da moraju voditi računa o okruženju i činjenici da su okruženi agresivnim izazovima, a koji se doživljavaju kao dio civilnog društva.

Zabrinjavajućim je ocijenio rezultate ankete provedene uz prošle izbore, a koja je pokazala da kod mlade generacije raste broj onih koji su autoritarno i antisekularno orijentirani. “Možemo vidjeti da naš mali udio koji smo imali u političkom obrazovanju praktički ništa nije uspio promijeniti, a druge socijalizacijske agencije – od same crkve i države i nastavnih programa očito su pripremili tu mladu generaciju za takvu vrijednosnu orijentaciju”, rekao je.

Poručio je da je potrebno strah od opasnosti koje su vidljive u okruženju pretvoriti u aktivističku i zagovaračku energiju.

Javni sustav potpora organizacijama civilnog društva nije nikakvo uhljebljivanje

Zakošek je ustvrdio da je GONG pridonio tome da je Hrvatska razvila transparentan javni sustav potpora organizacijama civilnog društva koji je, naglasio je, sada na udaru. “Postoje takvi mehanizmi, to nije nikakvo uhljebljivanje ili zlouporaba nego način da se za javna dobra izdvoji dio proračunskih sredstava”, istaknuo je.

Zagreb, 12.04.2017 - U povodu U povodu 20. obljetnice GONG-a održava se održana regionalna konferencija "U potrazi za Građankom/Građaninom vremeplov aktivističkih i umjetničkih praksi". Konferenciju je otvorio interaktivni performans "Never Again. Never. Again?" bosanske umjetnice Elme Selman. Na fotografiji Suzana Jašić. foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ zk
Na fotografiji Suzana Jašić. foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ zk

Aktivistica te bivša predsjednica GONG-a Suzana Jašić poručila je da je danas više nego ikada važnija suradnja, ne samo nacionalna već i međunarodna. “Potrebno je više razgovarati o tome kako se oduprijeti da se civilnim društvom danas smatraju organizacije kojima je cilj smanjivanje ljudskih prava i sloboda, da bude jasno tko smo mi i tko može biti dio civilnog društva, a tko su one društvene snage koje društvo vraćaju nazad, u vrijeme totalitarizma, u vremena za koja smo mislili da su davno prošla”, naglasila je.

GONG-ov rođendan obilježava se 13. travnja jer su tog datuma 1997. održani prvi (lokalni) izbori koje je GONG pokušao promatrati, unatoč zabrani tadašnjeg Izbornog povjerenstva. Naime, 1990-ih neovisno i nepristrano nadgledanje procesa izbora bilo je onemogućeno, no na poticaj aktivista koordinacije 13 organizacija za zaštitu i promociju ljudskih prava pokrenuta je “inicijativa samoorganiziranja nevladinih organizacija i građana: Građani Organizirano Nadgledaju Glasanje – GONG“.

Jašić je navela da je kroz GONG prošlo na desetine tisuća građana, bilo je oko 5500 promatrača na izborima, a kasnije je palo na 2000, a kroz radionice “Prvi put biram” prošlo je više od 100.000 mladih.

“GONG je u 20 godina doživio veliku transformaciju. Zbog kratkoročnih i promašenih donatorskih politika neke aktivnosti morale su biti odbačene i selili smo se prema watchdog organizaciji, više smo surađivali s civilnim društvom i danas je GONG jedna od vodećih organizacija civilnog društva u Hrvatskoj. Voljela bih da taj svoj imidž iskoristi da jača civilne inicijative i da se vrati građanima na terenu. Ujedno je želja da se i civilno društvo više posveti terenu i pazi jer je to jedini način da se stvari dugoročno promijene”, poručila je.

U sklopu obilježavanja 20. obljetnice GONG-a izveden je interaktivni performans “Never Again. Never. Again?” bosanske umjetnice Elme Selman.

Održava se regionalna konferencija “U potrazi za Građankom/Građaninom – vremeplov aktivističkih i umjetničkih praksi”.

U organizaciji udruge Kurziv i kustosice Martine Kontošić navečer će biti otvorena izložba “Otpor, pokret, promjena: fragmenti aktivističkih i umjetničkih praksi od kasnih 80-ih”, a u dvorani Teatra&TD bit će izvedena monodrama “Postdiplomsko obrazovanje” Vilima Matule i Siniše Labrovića u režiji Borne Armaninija.

Program je pripremio GONG u suradnji s udrugama Kurziv i Domino iz Zagreba, Centrom za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, udrugom Civil iz Skopja, udrugom Anima iz Kotora, Kulturom promjene Studentskog centra iz Zagreba i zakladom Solidarna, uz financijsku potporu programa Europa za građane.