Hrvatska, Nekategorizirano

Od danas krenuli 7. Tjedni IZBJEGLICAma

Uoči Svjetskog dana izbjeglica, 20. lipnja, već sedmu godinu zaredom održavaju se Tjedni IZBJEGLICAma, a s programom počinju u ponedjeljak, 15. lipnja, pred zagradom Vlade RH na Markovom trgu.

Tjedni IZBJEGLICAma! održavaju se povodom Svjetskog dana izbjeglica kako bi se upozorilo na tešku situaciji u kojoj se nalaze ljudi diljem svijeta koji su prisiljeni napustiti svoje domove.

Događanja u sklopu Tjedana IZBJEGLICAma! održavat će se od ponedjeljka, 15. lipnja do subote, 27. lipnja u više gradova: Karlovcu, Sisku, Kutini, Slavonskom Brodu, Splitu, Zadru, Zagrebu, Kuterevu i Ježevu.

Ove godine Tjedni IZBJEGLICAma uključuju aktivnosti poput online panela i okruglih stolova, interaktivnih radionica, izložbe fotografija, kazališne predstave, webinara te zajedničkih druženja, izvijestili su iz Centra za mirovne studije.

Koordinacija za integraciju neformalna je mreža organizacija civilnog društva koje kroz svoj rad pružaju podršku izbjeglicama u integraciji, a ove godine Tjedne IZBJEGLICAma! podržava više od petnaest organizacija.

Tu su: Isusovačka služba za izbjeglice, Hrvatski crveni križ, UNHCR Hrvatska, Centar za mirovne studije, Rehabilitacijski centar za stres i traumu, Hrvatski pravni centar, Are you Syrious?, Udruga „Mi“ Split, Živi atelje DK, Centar za kulturu dijaloga, Projekt Građanskih Prava Sisak, Društvo za psihološku pomoć, Liječnici svijeta (Médecins du monde) Hrvatska, Institut za razvoj i međunarodne odnose, Impact Hub Zagreb, Carpe Diem te Volonterski centar Zadar.

Na konferenciji za novinare u ponedjeljak govorit će Lucija Mulalić iz Centra za mirovne studije, Dragana Knezić iz Rehabilitacijskog centra za stres i traumu, predstavnica Živog ateljea DK i Yazdan Fayyaz, koji će reći više o svom izbjegličkom iskustvu u Hrvatskoj.

Uz to, u ponedjeljak će se u sklopu Tjedana IZBJEGLICAma održati i okrugli stol “Integracija izbjeglica – nove prilike za učenje” u Karlovcu u 12 sati, koji organiziraju Udruga Mi – Split, Carpe Diem i Isusovačka služba za izbjeglice, te online panel rasprava GOOD inicijative i Centra za mirovne studije “Pristup obrazovanju – škola na daljinu, učenici na marginu” u 18 sati.(Hina)