Hrvatska, Nekategorizirano

Poziv na 5. tjedne IZBJEGLICAma

ivana_p_prosvjed_izbjeglice_copy36487Koordinacija organizacija civilnog društva za integraciju poziva na 5. tjedne IZBJEGLICAma, koji će trajati od 11. lipnja do 23. lipnja u šest gradova: Karlovcu, Novigradu, Ogulinu, Osijeku, Zadru i Zagrebu. Tjedni IZBJEGLICAma! održavaju se povodom Svjetskog dana izbjeglica, koji se obilježava 20. lipnja, kako bi se upozorilo na tešku situaciji u kojoj se nalaze ljudi diljem svijeta koji su prisiljeni napustiti svoje domove.

UN-ova agencija za izbjeglice – UNHCR procjenjuje kako se u svijetu je trenutno 65.5 milijuna prisilno raseljenih osoba.

U Hrvatskoj je od 2004. godine do danas odobrena međunarodna zaštita za oko 560 ljudi, dok trenutno oko 300 tražitelja azila živi u prihvatilištima u Zagrebu i Kutini. Iako je riječ o malom broju izbjeglica važno je raditi na kvalitetnom sustavu integracije i stvaranju društva koje je spremno prihvatiti i uključiti nove članove i članice.

Organizacije okupljene u Koordinaciji za integraciju, zajedno s partnerima iz drugih gradova, pozivaju vas na aktivnosti koje potiču kreiranje prostora susreta i razumijevanja između novih i starih članova društva, kako bismo zajedno gradili uključivo i otvoreno društvo.

Program 5. tjedana IZBJEGLICAma pogledajte ovdje, a novosti pratite ovdje.