Hrvatska, Nekategorizirano

4. Tjedan IZBJEGLICAma

izbjeglice_crManifestacija se počela održavati prije 4 godine u Zagrebu te smo se svake godine širili u sve više gradova. Ove godine poziv za sudjelovanjem otvaramo svim zainteresiranim pojedincima, kolektivima i gradovima koji žele obilježiti Svjetski dan izbjeglica te u svojim lokalnim sredinama organizirati konkretno događanje.

Svjetski dan izbjeglica obilježava se 20. lipnja s ciljem podizanja svijesti o teškoj situaciji u kojoj se nalaze ljudi diljem svijeta koji su prisiljeni napustiti svoje domove zbog straha od proganjanja. Prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice, u svijetu je trenutno 65.3 milijuna prisilno raseljenih osoba. Republika Hrvatska je dosad primila malen broj izbjeglica te se društvo polarizira oko uključivanja izbjeglica u društvu. Naum ovog događaja je podignuti svijest političara, javnosti i stanovnika Hrvatske o položaju izbjeglica kroz razne forme: javne rasprave, press konferencije, kulturne događaje i slično.

– Ako se želite pridružiti i organizirati neki odgađaj u lokalnoj zajednici u kojoj živite – javite nam se kako bismo vas uključili u 4.Tjedan IZBJEGLICAma! Program ranijih godina možete vidjeti na sljedećoj poveznici: 3. Tjedan IZBJEGLICAma, 2. Tjedan IZBJEGLICAma, 1. Tjedan IZBJEGLICAma.

Važno je napomenuti da Koordinacija za integraciju ne može snositi trošak organiziranja događaja koje želite organizirati već je želja ovog poziva objediniti inicijative s jednakom motivom pod istim nazivom te doprinijeti kreiranju društva dobrodošlice diljem Hrvatske.

Prijave su otvorene do 15. svibnja, a možete se prijaviti preko ovog linka. Javit ćemo vam se nakon toga kako bismo dogovorili detalje – ističu u Centru za mirovne studije.