Aktualno, Nekategorizirano

Okrugli stol “Predstavljanje Indikatora ravnopravnosti na radnom mjestu”

Vizual projektaOkrugli stol “Predstavljanje Indikatora ravnopravnosti na radnom mjestu” održat će se 3. ožujka u Kući Europe, Augusta Cesarca 4, s početkom u 13 sati. Cilj okruglog stola je upoznati poslodavce i druge dionike u Republici Hrvatskoj s Indikatorom ravnopravnosti na radnom mjestu te načinima na koje mogu poboljšati prakse usmjerene na poticanje raznolikosti i inkluzivnosti u svojim organizacijama.

Tijekom 2016. godine šest udruga iz Hrvatske (Prostor rodne i medijske kulture K-zona, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju BRID, Lezbijska organizacija Rijeka ‘LORI’, udruga Zora iz Čakovca, Zagreb Pride i Trans Aid) u suradnji sa sindikatima, razvilo je Indikator ravnopravnosti na radnom mjestu – evaluacijski alat, u formi upitnika, namijenjen poslodavcima koji pomaže u kreiranju uključive radne okoline te omogućava poslodavcima da usklade standarde svog poslovanja s europskim i globalnim trendovima.

Indikator ravnopravnosti na radnom mjestu je nastao po ugledu na slične alate (prvenstveno Workplace Equality Index organizacije Stonewall iz Velike Britanije), koje koriste poslodavci diljem svijeta. Na okruglom stolu će prisustvovati predstavnici/ce poslodavaca u RH, nadležnih institucija, organizacija civilnog društva te sindikata, a diskusija se organizira u okviru projekta “LGBTI ravnopravnost na radnom
mjestu” kojeg financira Europska unija i sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Svoja iskustva, znanja i preporuke vezano uz važnost poticanja raznolikog i inkluzivnog radnog okruženja podijelit će:

Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR)
Gabrijela Ivanov i Noah Pintarić, udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona

Poziva se zainteresirana javnost a posebno poslodavci da se pridruže okruglom stolu i popratnoj raspravi, te tako sudjeluju u razvoju politka i praksi s ciljem stvaranja inkluzivne i pravedne okoline za LGBTI zaposlene i druge manjine koje se suočavaju s diskriminacijom na radnom mjestu. Postoji mogućnost pokrivanja putnih troškova poslodavcima van Zagreba, o čemu se informirajte na diana@voxfeminae.net.

„LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu“ projekt je kojeg zajednički provode Prostor rodne i medijske kulture K-zona, BRID – Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Udruga Zora te Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ u suradnji s udrugama Zagreb Pride i Trans Aid. Projekt traje 18 mjeseci (od studenog 2015. do svibnja 2017.), a glavni ciljevi projekta su ojačati kapacitete udruga za ljudska i radnička prava po pitanju diskriminacije LGBTI osoba na osnovi rodnog identiteta, rodnog izražavanja i spolne orijentacije na radnom mjestu te kroz izgradnju međusektorske mreže i implementaciju zagovaračkih modela pridonijeti suzbijanju diskriminacije LGBTI osoba na radnom mjestu i pri zapošljavanju.

Projekt ‘LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu’ financira Europska unija – Komponenta I IPA 2012 pretpristupnog programa – Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija, područje: Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanje djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava i sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Izvor: Prostor rodne i medijske kulture K-zona