Aktualno, Nekategorizirano

Radnopravnost svima!

Predstava Radnopravnost svima! nastala je u sklopu istoimenog europskog projekta koji za cilj ima doprinijeti zaštiti prava i suzbijanju diskriminacije LGBTI osoba na radnom mjestu i pri zapošljavanju održat će se u utorak, 11.05.2021. u 20 sati, F22 – Nova akademska scena, Frankopanska 22, Zagreb, navodi se u najavi na stranici Vox feminae.

Umjetnički tim sastoji se od Lane Vatsel, Mirela Huskića, Karmen Sunčane Lovrić i Dragutina Miškića kao glumaca te Espija Tomičića i Lucije Klarić kao druge polovice autorskog tima.

Riječ je o predstavi edukativno umjetničkog karaktera – problemi diskriminacije osoba članova zajednica LGBTQ+ artikuliraju se kroz neposredno kazališno iskustvo koje publiku želi informirati i istovremeno joj se emocionalno približiti.

Dokumentaristička priroda materijala iz kojeg se poseže za inspiracijom pri radu dodatno naglašava opipljivost i živost same predstave koja je i poetički zamišljena da bude što bliskija svom gledatelju. Četvero glumaca utjelovljuje priče koje su izvedene i pretočene u dramsku materiju iz iskustava članova zajednice te gradi mozaičnu sliku u kojoj pokušava zahvatiti što više mogućih pogleda na situaciju i opsežno obraditi različita iskustva LGBTQ+ osoba. Jezik predstave je jednostavan, mogli bismo reći – ljudski, te je izražen naglasak na prepoznavanju i empatiji kroz ekspresivnu glumačku suigru.

Publika kojoj je predstava namijenjena prvenstveno je korporativnog karaktera: zaposlenici u privatnim kompanijama i javnome sektoru koji se neupitno sreću s članovima zajednice – kolegama, potencijalnim zaposlenicima, nadređenima i potencijalni su svjedoci diskriminacije na radnom mjestu. Diskriminacije koja je vrlo često upravo plod neupoznatosti s temom i problemom. Stoga ova predstava ima edukativnu dozu u pogledu rasvjetljavanja neugodnih situacija u kojima se netko iz zajednice može zateći u javnoj domeni. Ipak, iako ona ima svoju ciljanu publiku, predstava se jednako obraća LGBTQ+ osobama i svima u njihovoj okolini, ali i svakom drugom zainteresiranom gledatelju koji želi bolje razumjeti svakodnevicu queer osoba.

Kazalište se uzima kao jedan od rijetkih neposrednih medija današnjice i rastvara se kao polje komunikacije, forum na kojem svi nešto možemo saznati, naučiti, ali i iskusiti, doživjeti i to je ono što predstava želi postići: približiti teme LGBTQ+ osoba široj zajednici i uključiti ih na način koji će publici biti prepoznatljiv i koji će moći, najvažnije, na kraju i prisvojiti.

S obzirom na aktualne epidemiološke mjere broj gledatelja/ica je ograničen te je mjesta potrebno rezervirati putem e-maila emina@voxfeminae.net.
Molimo da nam u e-mailu navedete imena i prezimena osoba za koje želite rezervirati mjesta na predstavi te njihove kontakt brojeve mobitela.

Predstavu producira udruga K-zona, a ovu izvedbu donosi vam u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, u sklopu programa ‘Nismo tražile – za ravnopravnost, protiv uznemiravanja’. Više o programu saznajte na web stranici.