Aktualno, Nekategorizirano

Predavanje posvećeno sjećanju na humanitarku i heroinu Dianu Budisavljević

Prostor rodne i medijske kulture K-zona, pod platformom Fierce Women, u petak 23. listopada organizira predavanje posvećeno sjećanju na humanitarku i heroinu Dianu Budisavljević, na obljetnicu njenog prvog dnevničkog zapisa. Predavanje će održati Nataša Mataušić, uz moderaciju Sanje Horvatinčić.

Sukladno aktualnim epidemiološkim mjerama, program će uživo iz Šesnaestice biti streaman putem VoxFeminae Facebook pagea, s početkom u 18h.

Nataša Mataušić predavanje će bazirati na svojoj knjizi ‘Diana Budisavljević: Prešućena heroina Drugog svjetskog rata’, te će se usredotočiti na djelovanje ove zagrebačke humanitarke i socijalne aktivistkinje, porijeklom iz Austrije, čiji je predani rad, uz pomoć mreže suradnika, uključivao akcije spašavanja i zbrinjavanja srpske djece iz ustaških logora. U uvjetima ratnih razaranja prikupljala je pomoć u obliku novčanih priloga, hrane, lijekova i odjeće zatočenim ženama i djeci u logorima, a potom je organizirala izvlačenje majki i djece iz logora te udomljavanje i uzdržavanje nezbrinute logoraške djece. Vodila je evidenciju o čak 12 tisuća djece i njihovim majkama koje su odvedene na prisilni rad u Njemačku, a prikupljeni podaci su u konačnici omogućili ponovno spajanje ratom razdvojenih obitelji. Zbog aktivnog pružanja građanskog otpora politikama tadašnjeg zločinačkog ustaškog režima, njezin je rad i obitelj nadgledao Gestapo koji je nekoliko puta ušao u njihov dom.

Nataša Mataušić muzejska je savjetnica u Hrvatskom povijesnom muzeju, voditeljica Zbirke fotografija, filmova i negativa. Autorica je više od 30-ak muzejskih izložbi od kojih je izložba „El shatt – zbjeg iz Hrvatske u pustinji Sinaja, 1944.-1946.“ koju je organizaciono i stručno vodila osvojila nagradu Hrvatskog muzejskog društva kao najbolji izložbeni projekt za 2008. godinu. Temeljem „Projekta transformacije Memorijalnog muzeja VŠ NOV i POJ i NKOJ u Zavičajni muzej otoka Visa realizirala je stalni postav pod nazivom: „Ususret zavičajnom muzeju otoka Visa.“ Suautorica je stalnog postava Memorijalnog muzeja u Jasenovcu, te autorica Spomen sobe posvećenoj Batinskoj bitci u Batini. Predsjednica je Upravnog vijeća Spomen područja Jasenovac od 1997. godine, te članica IHRA-e (internacionalne organizacije za sjećanje na Holokaust) u MMWG (radnoj grupi za memorijalne muzeje). Od 2011. godine članica je međunarodne ekspertne grupe za izradu novog združenog postava republika bivše Jugoslavije u Državnom muzeju Auschwitz-Birkenau. Aktivno je sudjelovala na 20-ak znanstveno-stručnih skupova koji se bave temama Drugoga svjetskoga rata, kulturom sjećanja, muzeologijom te fotografijom i filmom kao izvorima za proučavanje povijesti. Autorica je više stručnih i znanstvenih radova te nekoliko knjiga i muzejskih kataloga od kojih se mogu izdvojiti: Jasenovac – radni logor i logor smrti, Zagreb, 2003., Jasenovac – Fotomonografija, Zagreb, 2008., Jasenovac – Brief History, Zagreb, 2011., Žene u logorima NDH, Zagreb, 2013., Fond filmske građe u Zbirci fotografija, filmova i negativa, Zagreb, 2004., El shatt – zbjeg iz Hrvatske u pustinji Sinaja, 1944.-1946., Zagreb, 2008. U ožujku 2020. obranila je doktorat pod nazivom Dina Budisavljević i građanska akcija spašavanja djece žrtava ustaškog terora i stekla naziv doktorice znanosti.

Razgovor s Natašom Mataušić moderirat će Sanja Horvatinčić, poslijedoktorandica na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu. Bavi se modernom memorijalnom skulpturom i arhitekturom te podukcijom povijesti kroz kulturne prakse u socijalističkoj Jugoslaviji.

Za više informacija o programu i uključenje pratite VoxFeminae Facebook page i event.

Pored obilježavanja prvog dnevničkog zapisa, dodan povod predavanju recentno je izdanje ekspanzije za društvenu igru ‘Fierce Women’ (WoW Cards) u koju je uvrštena ilustracija Diane Budisavljević, autorice Ane Salopek. Događaj ‘Strašne žene sve u 16: Diana Budisavljević’ se organizira u sklopu projekta ‘Strašne žene’ kojeg financijski podupire Ured za kulturu Grada Zagreba. Društveno kulturni centar ‘Šesnaestica’ korisnica je institucionalne potpore Zaklade Kultura Nova.