Hrvatska, Nekategorizirano

“Strašne žene” crowdfundingom prikupile više od 170 tisuća kuna

Strašne ženeKampanja za društvenu igru ‘Strašne žene’, prvi proizvod te vrste u Hrvatskoj koji slavi doprinos žena društvu, uspješno je završena s preko 170 tisuća kuna prikupljenih sredstava. Kampanju je uoči 8. marta pokrenula udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona, s ciljem tiska i distribucije prvih 1000 primjeraka. Igra ‘Strašne žene’ tako će uskoro zabavljati i educirati sve one koji žele naučiti više o ženama koje su dale izniman doprinos društvu na području kulture, politike, znanosti, ljudskih prava, umjetnosti i feminizma, izvješćuju iz K-zone.

Prvi primjerci igre, osim u Hrvatskoj i zemljama regije, naći će se tako u rukama igrača i igračica iz Češke, Belgije, Švedske pa sve do daleke Australije, Jamajke, SAD-a i drugih zemalja. Međutim, s uspješnim završetkom kampanje priča za ‘Strašne žene’ ne završava. Ona će i dalje će biti dostupna za narudžbu putem Indiegogo platforme za sve zainteresirane.

Dodatno, K-zona će se u narednih šest mjeseci baviti razvojem i nadogradnjom igre, razvojem dodatnih proizvoda koji zagovaraju rodnu ravnopravnost te razvojem mobilne aplikacije. Rad na ovom aspektu omogućen je potporom ACT Grupe “Pokreni nešto svoje”, na čijem su natječaju ‘Strašne žene’ početkom ožujka odabrane uz šest drugih odličnih projekata od ukupno 312 prijavljenih. ‘Strašne žene’ time postaju prvi proizvod budućeg društvenog poduzeća koje će u suradnji s umjetnicama, aktivistkinjama, teoretičarkama i znanstvenicama, kao i inicijativama iz cijelog svijeta, razvijati nove proizvode koje osvještavaju društvo o rodnoj ravnopravnosti istovremeno potičući kulturno-umjetničku produkciju i poduzetništvo žena.

“Zahvaljujem svima koji su novčano ili širenjem informacija o kampanji doprinijeli njenom uspjehu i svojevrsnom oživljavanju ‘Strašnih žena’, čija su postignuća kroz povijest često nepravedno ignorirana. Veseli nas količina podrške i sve redom pozitivne reakcije na društvenu igru ‘Strašne žene’ tijekom intenzivna tri tjedna kampanje koje nam daju vjetar u leđa za daljnji rad na nadogradnji igre i razvoju novih proizvoda, kako bi cijeli svijet, a posebice nove generacije zaigrale na kartu ravnopravnosti”, izjavila je po završetku kampanje izvršna direktorica K-zone i idejna pokretačica projekta Gabrijela Ivanov.

Udruga K-zona koja je osmislila igru u javnosti je najpoznatija po nezavisnom mediju www.voxfeminae.net i Vox Feminae festivalu, kroz koje već 12 godina sudjeluje u promicanju ideja i postignuća pojedinki, pojedinaca i inicijativa na poljima rodne ravnopravnosti, društvene pravednosti i nezavisne kulture. Igra je dobila ime po jednoj od najčitanijih rubrika na VoxFeminae.net portalu – Strašne žene – u kojoj se na njihove rođendane objavljuju biografski tekstovi o ženama koje su svojim postignućima dale važan doprinos društvu.

Iako je kampanja službeno završena, radi velikog interesa u narednih nekoliko mjeseci društvena igra”Strašne žene” bit će dostupna putem opcije ‘u potražnji’ Indiegogo platforme, te svi koji nisu stigli osigurati svoj primjerak to i dalje mogu učiniti na istoj adresi: