Hrvatska, Nekategorizirano

Ono mjesto koje nastaje – nova predstava Matije Ferlina nastala u sklopu EU projekta Nevidljiva Savičenta

“Ono mjesto koje nastaje”, umjetničko-istraživački projekt koreografa i redatelja Matije Ferlina u suradnji s vokalisticom i autoricom Melitom Lovričević, plesačima Petrom Chelfi, Robertom Milevoj, Pravdanom Devlahovićem i Tomislavom Fellerom te u zajedništvu s mještankama i mještanima šireg savičentskog područja, osmišljen u sklopu krovnog projekta “Nevidljiva Savičenta – prevođenje tradicije u suvremenu kulturu”, predstavit će se javnosti u petak 27. rujna u 17.30 sati, na lokalitetu Pineta, u samoj blizini Svetvinčenta, u organizaciji Mediteranskog plesnog Centra.

Tijekom protekla dva tjedna kroz svakodnevne probe, Ferlin upoznaje mlade plesne izvođače s vlastitom koreografskom izvedbenom praksom, dok Lovričević s izvođačicama zrelije generacije radi na njihovu izražavanju kroz glas, tretirajući ga kao instrument. Nastavno na radionicu plesa i pokreta održanu u svibnju, “S kolina na kolino”, Ferlin širi fokus s istraživanja zajedništva i prisutnosti u obiteljskim odnosima na one međuljudske i međuprostorne te svakodnevnim izlaskom iz fizičkog mjesta Mediteranskog plesnog centra u neposredni okoliš Svetvinčenta stvara slojevite odnose svih sudionika prema novom mjestu koje nastaje. Ferlinova metodologija i ukorinjenjenost u Svetvinčentu očuđuje i osvjetljava upravo one veze i odnose koji nerijetko bivaju poimani tek kao nešto svakodnevno i uobičajeno.

Ono mjesto koje nastaje zajednički su gradili mladi plesači Marta Bastijanić, Nenad Đokić, Noah Cvijanović, Zora Cvijanović, Pio Ferlin, Ema Laković, Matija Nadenić, Benedikt Rakitovac, te zborašice Branka Bilić, Nada Bilić, Ada Bulešić, Ondina Sirotić, Aliče Čikada, Marija Ferlin, Kristina Jurman Ferlin, Enriketa Pustijanac i Rina Žagrić.

Izvedba je zakazana za petak, 27.9.2019., u 17:30 h.
Publika se u navedenom terminu okuplja ispred Mediteranskog plesnog centra (Svetvinčenat), te u pratnji odlazi na mjesto izvođenja, na područje Pinete. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta “Ono mjesto koje nastaje” izvodit će se u prostoru Mediteranskog plesnog centra. Izvedba je besplatna i namijenjena svima.

Matija Ferlin nagrađivani je koreograf, izvođač i redatelj iz Svetvinčenta. Diplomirao je na Školi za Novi Plesni Razvoj (School for New Dance Development) u Amsterdamu. Nakon razdoblja rada u Berlinu, vraća se kući i svoje autorsko djelovanje posvećuje istraživanju i reartikulaciji različitih koncepata izvedbene umjetnosti te drugih medija kao što su kratki film, video i izložbe. Kao autor i izvođač gostovao je diljem Europe i Amerike na renomiranim festivalima kao što su Kunstenfestivaldesartes, Impulstanz, Spider Festival Lyon, Rhubarb Festival u Torontu, FTA u Montrealu, Actoral u Marseillesu, Mladi Levi i Gibanica u Ljubljani, Bitef u Beogradu, Mess u Sarajevu te Infant u Novom Sadu. Surađivao je s brojnim kazališnim umjetnicima, među kojima su i M.Koležnik, I.Buljan, M.Delak, A.Henderson, S.Waltz, K.Levi, M.Butler, D.Zambrano, K.Liske, Ch.Chemin, H.P.Knes.

Melita Lovričević je vokalistica, autorica, glazbena pedagoginja i muzikoterapeutkinja. Obrazovanje stječe u Glazbenoj školi FMP Elly Bašić (klavir, profesorica M. Kolak), srednjoj Školi za ritmiku i ples A. Maletić, EFZG (Management u kulturi), Berklee Music School Online Courses (jazz kolegiji), IWP studij waldorfske pedagogije, brojnim seminarima (Rock akademija, Ljeto u Grožnjanu), mentorskim radom (vokalistica L. Kaplowitz, maestro B. Pogrmilović, operna pjevačica M. Brnetić, jazz glazbenik M. Baraković), a trenutno dovršava dvostupanjsku edukaciju pri HUM (Hrvatska udruga muzikoterapeuta K. Burić). Područja djelovanja sežu od jazz, fusion, etno, crossover, do konceptualne i elektronske glazbe. Ispreplićući medije i žanrove gradi vlastiti zvuk. Kroz vlastiti program Alkemija zvuka i glasa provodi brojne radionice i projekte vokalne i glazbene improvizacije. Sa svojim autorskim sastavom More Love Ensemble izdaje dva albuma za Aquarius Records; More Love to Tchaikovsky, te Waking up, koje izvode po kulturnim institucijama i festivalima u Hrvatskoj, Europi, Kini, Maroku. Osim samostalnog projekta Melita, djeluje u elektronskom bendu Transonik, klezmer sastavu Jewsers, raznolikim suradnjama jazz postava, te stvara glazbu za izvedbene umjetnosti.

 

Nevidljiva Savičenta — prevođenje tradicije u suvremenu kulturu sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Partneri su: Općina Svetvinčenat, Šikuti Machine, Mediteranski plesni centar (ZPA), Apoteka — prostor za suvremenu umjetnost, Povijesna udruga Kaštel