Hrvatska, Inicijative, Nekategorizirano

Rekonstrukcija Tvornice Jedinstvo – za tri godine novi kreativni i društveni centar na obali Save

foto HINA/ Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade "Pogon"/ ml
foto HINA/ Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade “Pogon”/ ml

Zagreb bi za tri godine trebao dobiti novi kreativni i društveni centar na obali Save, na prostoru stare tvornice Jedinstvo na Trnjanskom nasipu, a pripreme za taj projekt ušle su u završnu fazu, doznaje se u srijedu od Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade “Pogon”.

Gotov je izvedbeni projekt za “Multifunkcijski regionalni centar Pogon Jedinstvo”, a obnovom tvorničke zgrade otvorit će se novo mjesto društvenog okupljanja i ponuditi novi sadržaji koji će pridonijeti revitalizaciji Trnja i područja uz Savu.

Prenamjenom, rekonstrukcijom i dogradnjom postojeći objekt od 2223 četvorna metra bit će proširen na gotovo 3800 četvornih metara, doznaje se u Pogonu.

Otvorenje planiraju za 2021. godinu ako povlačenje sredstava iz EU fondova bude prema planu.

U projektu je planirano opremanje unutarnjih prostora te uređenje i opremanje pozornice na otvorenom, uređenje prilaznih putova i zelenih površina, ali i proširenje rekreacijske zone i javnog prostora nasipa Save.

U dnevnom programu centra održavat će se kazališne i plesne probe, probe bendova, radionice i seminari, dok će večernji program uključivati izložbe, predstave, koncerte, manifestacije i festivale.

Pogon Jedinstvo bit će i dnevno mjesto druženja, kulturni i društveni centar, otvoren za sve stanovnike kvarta i grada.

Autori projekta rekonstrukcije su Dinko Peračić i Miranda Veljačić iz Poduzeća za projektiranje i konzalting u graditeljstvu ARP d.o.o., dok je izvedbeni projekt realizirala tvrtka Capital ING. Građevinska dozvola ishođena je u ožujku 2017. godine.

Bivša tvornica Jedinstvo na Trnjanskom nasipu zatvorena je i napuštena 1990., a nakon toga počelo ju se koristiti za kulturno-umjetničke sadržaje.  Danas je koriste Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, Udruženje za razvoj kulture “URK” s Klubom Močvara i umjetnik Damir Bartol Indoš s Kućom ekstremnog muzičkog kazališta.

Izrada projektne dokumentacije realizirana je u suradnji s Gradom Zagrebom kao nositeljem projekta i uz podršku Ministarstva kulture, a projekt se priprema za prijavu na EU mehanizam Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU).

Ovaj mehanizam potiče revitalizaciju grada kroz obnovu tzv. “brownfield” lokacija, što se pokazalo kao pozitivna praksa u mnogim europskim zemljama.

Natječaji za taj mehanizam počeli su se otvarati ove godine te su već otvorena dva natječaja u Rijeci i Zadru, a očekuje se  otvaranje i u Zagrebu, na koji će biti prijavljen projekt rekonstrukcije Jedinstva.

Ukoliko se natječaji otvore ove godine i dobiju potrebna sredstva iz EU  (85 posto ukupne investicije za rekonstrukciju) i sufinanciranje od 15 posto, idealan završetak radova i početak uporabe bio bi 2021. godine, doznaje se u Pogonu. (HINA)