Aktivizam, Nekategorizirano

Organizacija mladih ponovno izložila fotografije razaranja Vukovara

Akcija je svojevrstan odgovor na šutnju mjerodavnih u Novom Sadu
Akcija je svojevrstan odgovor na šutnju mjerodavnih u Novom Sadu

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR) organizirala je u utorak navečer u središtu Novog Sada prosvjednu akciju na kojoj su ponovo izložili fotografije s izložbe “Vukovar – razaranje jednog grada”, koju su prošloga tjedna na istoj lokaciji porazbijali nepoznati vandali.

Predstavnica YIHR Sofija Todorović rekla je da je akcija svojevrstan odgovor na šutnju mjerodavnih u Novom Sadu, ali i da je problem u tome što reakcija vlasti uvijek izostane kada je u pitanju vandalizam uperen ka akcijama posvećenim suočavanju s nedavnom ratnom prošlošću Srbije.

– Osjetili smo potrebu da kao mladi i odgovorni građani Srbije kažemo da nije u redu da se svaki put povlačimo i šutimo kada se razbijaju i ubijaju ovakve izložbe. Ista ideja vandalizma je bila prisutna i tada kada je ubijan Vukovar, kao i sada kada se ubija izložba – rekla je Todorović, prenosi SEEbiz.

Dodala je da su vandali tada poručili da je izložba jednostrana te da u prvi plan stavlja sve druge žrtve ratova devedesetih osim Srba, što, prema njezinim riječima, nije istina.

Izložba je u Novom Sadu otvorena 18. listopada i trebala je u prolazu Milana Mladenovića stajati mjesec dana, a fotografije iznose na vidjelo teško razaranje Vukovara i zločine počinjene u ovom gradu 1991. godine.