Aktualno, Nekategorizirano

Otvoren natječaj za Device_art 6.018

Vitar Drinković (HR): Vrijeme disanja, 2014. Produkcija: Kontejner.

Pozivamo sve hrvatske umjetnike, znanstvenike, zaljubljenike u tehnologiju, inovatore i strastvene robotičare da se svojim idejama te započetim ili dovršenim umjetničkim radovima odazovu na poziv i sudjeluju u šestom izdanju Device_art festivala, nazvanog “Machines Are Not Alone”, koji će se održati u prosincu ove godine, u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Device_art je međunarodni festival koji se bavi tehnološkim napravama, strojevima i robotikom u suvremenoj umjetnosti. Festival preispituje uvriježene koncepte prožimanja umjetnosti, znanosti i tehnologije te kritički interpretira i kontekstualizira uvjete produkcije, recepcije i komunikacije umjetnosti naprava. Umjetnički radovi kojima se festival bavi su na razmeđi hakiranja naprava i gadget kulture, umjetnosti i produkt dizajna, a obuhvaćaju široki spektar tema i formata – od konceptualnih provokacija i inovativnih sučelja, do utilitarističkih proizvoda, igračaka i prototipova.

U 2018. godini festivalska tema usmjerena je na promišljanje naprave kao subjekta koji je ovisan i neodvojiv od svega što ga okružuje. Koncept implicira umrežene ekološke sustave koji u simbiotskom suživotu jednako održavaju i žive i nežive organizme. Pozivajući se na emocionalne mogućnosti naprava, temom se želi ukazati da one posjeduju zamjetnu razinu osjetilnog i osjećajnog potencijala, kao i da igraju neizostavnu ulogu u ljudskoj percepciji i tumačenju okoliša i ekologije.

Ideja naprava koje nas svakodnevno okružuju time je proširena na isprepletene biosfere i tehno-sociološke okoliše koji se međusobno prožimaju, i transformiraju ljudsko poimanje svijesti, znanja i slobode. Fokus umjetničkih ideja prijavljenih na ovaj natječaj stoga treba biti usmjeren na promišljanje naprava u kontekstu prirode, ekologije i kulture te kroz njihov kontinuiran i aktivan suživot sa čovjekom i društvom.

Cjelokupan tekst poziva dostupan je ovdje.