Hrvatska, Nekategorizirano

Plenum Tekstilno-tehnološkog fakulteta traži ostavku dekanice i svih prodekana/ica

Novi plenum održat će se u ponedjeljak, 17. listopada
Novi plenum održat će se u ponedjeljak, 17. listopada

Prvi plenum Tekstilno-tehnološkoga fakulteta (TTF) Sveučilišta u Zagrebu jednoglasno je zatražio da dekanica Sandra Bischoff i svi/e prodekani/ce daju ostavku u roku od pet radnih dana, ako se to ne dogodi tražit će očitovanje rektora Damira Borasa, a novi plenum održat će se u ponedjeljak, 17. listopada, piše Hina.

Plenum TTF-a priopćio je u utorak kako su zatražili i da se profesoricu Editu Vujasinović razriješi dužnosti prodekanice za financije, ali i profesorske dužnosti zbog njezina neetična ponašanja na usmenim ispitima – pušenja, vrijeđanja studenata/ica i sl., te činjenice da je prolaznost na njezinim kolegijima tek 13 posto. Istaknuto je kako se raspravljalo i o načinu rada profesorice Vujasinović radi podizanja razine obrazovanja i općega stanja na Fakultetu.

Kako je navedeno, prvi plenum održan je u ponedjeljak navečer ispred zgrade Fakulteta jer dekanica Bischoff nije dopustila da se plenum, unatoč lošemu vremenu, u traženo vrijeme održi unutra.

Na plenumu se raspravljalo o tri glavne točke čiji je sadržaj, ističe se, bitan za rad Fakulteta. To su uvjeti studiranja (mentorstvo, prolaznost kolegija, upis kolegija krajem akademske godine, studomat – ISVU sustav, apsolventi), Studentski zbor i neisplata honorara.

Rasprava je završena s pet zaključaka. Osim što su zatražili ostavke dekanice i prodekana te ostavku profesorice Edite Vujasinović i njezino odstupanje s profesorske dužnosti, plenumaši/ce su izglasali/e da treba osigurati dovoljan broj mentora/ica za danu kvotu studenata/ica unutar određenih smjerova.

Plenum je zatražio i da se sadašnji Studentski zbor razriješi i održe novi izbori, a izglasan je i zahtijev da se isplate honorari svim studentima/icama i vanjskim suradnicima/cima u roku od četrnaest dana jer su mnogi studenti/ce honorarno radili/e za Fakultet, a za to nikada nisu bili plaćeni/e, što se odnosi i na vanjske suradnike/ce, na što je njih nekoliko i osobno reagiralo.

Objašnjeno je se kako je plenum sazvan zbog nezakonitog upisivanje kolegija na kraju akademske godine, zbog upisivanja lažnih padova studentima/cama apsolventima/cama te zbog manjka mentora/ica. Za studente/ice je bitan problem nejednakost provedenih upisa u ISVU sustav (studomat), gdje mnogi studenati/ce imaju ugovore o plaćanju školarine, a u sustavu je navedeno da nisu ništa plaćali.

Plenum je raspravljao i o radu Studentskoga zbora i ocijenio da je nezadovoljavajući jer članovi/ce Studentskoga zbora odbijaju surađivati sa studentima/icama i ne žele javno reći tko su članovi/ce Studentskoga zbora Tekstilno-tehnološkog fakulteta.