Aktualno, Nekategorizirano

Pokrenuta humanitarna akcija za razminiravanje Ukrajine

Veleposlanstvo Ukrajine i Udruga Dobro dobrim DoDo pokrenuli su u srijedu, na Dan neovisnosti Ukrajine, humanitarnu akciju “Zemlja bez mina: spasimo živote u Ukrajini”, u sklopu koje se prikupljaju sredstva za razminiravanje Ukrajine.

Kako je istaknuto na konferenciji za medije u zagrebačkom hotelu Westin povodom pokretanja akcije, cilj je prikupiti sredstva za nabavu pirotehničkih strojeva, zaštitnih prsluka i slične opreme.

“Hrvatska je obranjena s hrabrošću. Obranit ćemo i mi svoju državu”, kazao je veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Vasilj Kirilič.

Veleposlanik se zahvalio Hrvatima što su “na obiteljski način” prihvatili više od 20 tisuća Ukrajinaca.

Potencijalno područje kontaminirano minama veliko je 197 tisuća kvadratnih kilometara, što je 32 posto cjelokupnog teritorija Ukrajine.

Najugroženije su Žitomirska, Kijevska, Černihivska, Sumska, Harkivska, Luhanska, Donecka, Zaporiška, Hersonska i Mikolajivska regija.

Ukrajinske vlasti procjenjuju da je u Ukrajini postavljeno nešto manje od 180.000 eksplozivnih sredstava, a do sada je pregledan i očišćen 681 kilometar kvadratni teritorija od eksplozivnih naprava.

Potpredsjednik udruge Dobro dobrim DoDo pojasnio je da je ta udruga osnovana nakon potresa u Zagrebu za pomoć pogođenima.

Ta je udruga do sada organizirala, primjerice, pomoć za dječje domove i bolnice u Ukrajini, donaciju hrane, higijenskih i dječjih potrepština, medicinskog materijala.

U sklopu inicijative otvoren je humanitarni telefonski broj 060 9005 (cijena poziva 6, 25 kuna s PDV-om) i posebni bankovni račun (IBAN: HR6323600001503131218). (Hina)