Aktualno, Nekategorizirano

Politička satira ”Utvrda Utopija” Sandre Sterle u Pogonu

Izvor: POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade
Izvor: POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade

U subotu 7. svibnja u Pogonu Jedinstvo Galerija 90-60-90 predstavit će eksperimentalni film Sandre Sterle Utvrda utopija, a uz to Ivana Meštrov, povjesničarka umjetnosti i kustosica će održati razgovor s umjetnicom. Istu večer bit će predstavljen i katalog Galerije 90-60-90 naziva Galerija 90-60-90 2011.-2015. Katalog kroz 29 umjetničkih projekata predstavlja 120 autora/ica koji su gostovali u programu Galerije 90-60-90 u posljednjih pet godina. Dizajn kataloga potpisuje Rafaela Dražić.

Eksperimentalni narativ koji artikulira jezik vizualnih i zvučnih asocijacija između nostalgije za socijalističkom prošlosti i perspektiva budućnosti. Nizom performativnih gesti smještenih na lokacijama bivših vojnih kompleksa na Visu film propituje, između ostalog odnos između turizma i kolektivne memorije te potencijale i iluzije vojne moći…

Režija i Scenarij: Sandra Sterle, producent: Slobodan Jokić (Dan Oki), kamera: Bojan Mrđenović, montaža: Marija Bjelinski, oblikovanje zvuka: Vjeran Šalamon, kostimografija: Olga Andonović, Sandra Sterle, izvođači: Gildo Bavčević, Sara Ivelić, Petra Kovačić Pavlina, Alen Čelić, Leon Lučev, produkcija: Udruga Kazimir, potpora: Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Grad Split.

Sandra Sterle rođena je 1965. u Zadru. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1989. godine te je nastavila školovanje na Kunstakademie u Düsseldorfu 1995/96. godine. U njezinim projektima često se isprepliću mediji filma, videa, umjetnosti performansa, instalacije, teksta, fotografije, aproprijacije i kolaža. Zanimaju je autentična iskustva i načini njihovih prevođenja u prostor umjetnosti te paradoksi suvremenog društva. Članica je i umjetnička direktorica udruge “Kazimir” koja se bavi organizacijom kulturnih događaja te umjetničkom produkcijom koja istražuje tehnološka, estetska i etička pitanja. Od 1991. do 2000. živi i radi u Amsterdamu, a od 2001. godine predaje kolegije Performans i Video te Umjetnost u Kontekstu na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu i Splitu.