Hrvatska, Nekategorizirano

Grand Prix Tabora poljskom kratkom filmu “Mačkica”

Izvor i foto: HINA (na slici: redateljica Renata Gasiorowska)
Izvor i foto: HINA (na slici: redateljica Renata Gasiorowska)

Poljski film “Mačkica” redateljice Renate Gasiorowske dobitnik je Grand Prix nagrade 14. Tabor Film Festivala kratkog filma, koji je u nedjelju navečer završen dodjelom nagrada.

Nagradu za najbolji eksperimentalni film u međunarodnoj konkurenciji dobio je francuski “Park” Randa Maroufija. Filipinski “Dan prije kraja” Lava Diaza dobitnik je nagrade za najbolji igrani film. Najbolji dokumentarni film stiže iz Japana. Riječ je o naslovu “Zazivajući te” redatelja Hitomi Ohtakare. Najbolji animirani film je “Ponos Strathomora” Einara Baldvina, američko-islandske koprodukcije. U “Noći žive publike” nagradu publike dobio je film engleski film Dana Hodgsona “Ljubav je slijepa”.

U domaćoj konkurenciji najboljim filmom proglašen je “Nas dva” Andrije T. Mardešića, a posebno priznanje dobio je animirani film Martine Meštrović “Petrova šuma”. Ovogodišnje izdanje jednog od naših najpoznatijih filmskih festivala kratkometražnih filmova imao je u ponudi, u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji, više od četrdesetak filmskih uradaka.

U međunarodnoj konkurenciji u pet programa prikazano je 26 naslova od čega 11 hrvatskih i 10 regionalnih premijera.

Odluku o nagradama donijeli su članovi žirija Vanja Močnik iz Slovenije, crnogorski redatelj Ivan Salatić i filmski teoretičar i predavač na Sveučilištu u Aaltu u Finskoj Olaf Moller.

U konkurenciji domaćih kratkometražnih dokumentarnih filmova prikazane su dvije svjetske premijere, “Gonič” Tome Zidića i igrani film “Mjesta u blizini” Mate Ugrina. Odluku o najboljima donio je žiri u sastavu: Tomislav Šoban, David Kapca i Jelena Oroz.

Direktor festivala Nenad Borovčak zadovoljan je ovogodišnjim Festivalom posebice brojem posjetitelja koji su u protekla četiri dana stigli u dvorac Veliki Tabor na projekcije. Borovčak kaže da je brojka od više tisuća posjetitelja najveća u proteklih 14 godina odkada postoji Tabor Film Festival.

“Definitivno treba poraditi na većem prostoru za smještaj naših posjetitelja i poraditi na stvarima infrastrukture prirode. To je nova dimenzija posla koja je pred nama. S druge strane ovaj prostor ima neka ograničenja kojih se treba držati jer je u konačnici dvorac Veliki Tabor ipak muzejski prostor,” izjavio je za Hinu Borovčak.

Ne razmišlja se o dislokaciji projekcija filmova u budućnosti, ali je moguće da se neki od popratnih programa odvijaju na nekim drugim lokacijama.

Uz natjecateljski dio ovogodišnji Tabor film festival imao je i bogat popratni program. Od retrospektive filmova crnogorskog redatelja Ivana Salatića, do predstavljanja finske kinematografije odnosno najuspješnijih filmova filmskog odsjeka ELO Sveučilišta Aalto iz Helsinkija. Popis filmova je posebno za ovu priliku sastavio Olaf Möller, predavač filmske povijesti istoimenog sveučilišta i jedan od najcjenjenijih europskih filmskih kritičara i selektora.

Popratni filmski program dodatno je popunio izbor filmova za djecu s nedavno završenog Kiki festivala, te izbor video spotova prijateljskog Split Spot Festivala.

Za posjetitelje Tabor Film Festivala organiziran je i odličan glazbeni program. Među ostalima nastupili su Rundek Cargo Trio, Kultur Shock, Repetitor, Naxatras, ABOP, Radio Aktiv i Rolin Humes. (HINA)