Aktualno, Inicijative, Nekategorizirano

Poziv na partnerstvo – Europski volonteri za kulturnu baštinu 2019.

Culture Hub Croatia – Platforma za edukaciju, kreativnost i poticanje razvoja kroz kulturu objavljuje poziv za iskaz interesa u svrhu planiranja radionice za 2019. godinu. Prijedlozi se primaju do 30. studenog 2018.!

Culture Hub Croatia – Platforma za edukaciju, kreativnost i poticanje razvoja kroz kulturu je neprofitna organizacija osnovana u siječnju 2017. godine s ciljem razvoja lokalnih hrvatskih zajednica kroz prijenos znanja i vještina iz Europe i promicanje umjetničkih praksi. Veliki značaj pridaje umrežavanju na lokalnoj i međunarodnoj razini i radu na zajedničkim projektima s partnerima iz Europe.

Jedan od takvih partnerskih projekata su i međunarodne volonterske radionice za kulturnu baštinu u suradnji s njemačkom organizacijom European Heritage Volunteers. Već dvije godine za redom, radionice su uspješno organizirane u dva hrvatska grada – Kaštelima, na temu revitalizacije i Rijeci, na temu interpretacije baštine. Do sada su na radionicama sudjelovali mladi profesionalci iz četrnaest različitih zemalja koji su pod stručnim vodstvom radili na osmišljavanju idejnih rješenja i smjernica za održivo i inovativno korištenje i tumačenje baštine, prilagođavajući prijedloge kontekstu i specifičnim potrebama lokalne zajednice.

Volonterske radionice za kulturnu baštinu mogu biti praktične (npr. rad na arheološkom lokalitetu, restauraciji, uređenju javnih površina i sl.) ili planske (arhitektonsko planiranje, revitalizacija, održivo upravljanje, razvoj kulturnog turizma i sl.), u trajanju između 10 i 14 dana. Cilj je prilagoditi temu i program potrebama mjesta u kojem se ona organizira. Uključivanje ostalih hrvatskih gradova u ovaj partnerski projekt je iznimno značajno ne samo zbog bogate i raznolike kulturne baštine koju oni posjeduju, već i zbog revitalizacije i korištenja iste kao ekonomskog resursa koji uvelike može pridonijeti održivom razvoju naših povijesnih gradova.

Svoje prijedloge u obliku kratkog opisa lokaliteta na kojem bi željeli organizirati radionicu, ali i sve dodatne upite vezane za organizaciju projekta i uloge partnera, šaljite na info@culturehubcroatia.hr.

Pratite Culture Hub Croatia na Facebook-u i Instagramu.