Aktivizam, Nekategorizirano

Pravo na grad: Hitno spriječiti sve deložacije

Udruga Pravo na grad u srijedu je od Vlade zatražila da hitno spriječi sve deložacije u vrijeme trajanja opasnosti od pandemije koronavirusom bez obzira na stambeni status kućanstva i time zaštiti javno zdravlje i zdravlje ljudi koji su pod prijetnjom gubitka doma.

“Budući je jedna od osnovnih preporuka Stožera civilne zaštite da koliko god možemo ostanemo doma, nužna je sigurnost doma kako bi provođenje mjera bilo uopće moguće za one koji žive u vlastitim nekretninama ili ih još otplaćuju putem stambenih kredita”, poručuje u priopćenju Pravo na grad.

Danas počinje novi mjesec i naplata najamnina, a u javnost sve više dopiru informacije o ljudima koje se izbacuje iz stanova jer ne mogu pokriti stambene troškove zbog gubitka primanja.

Stoga Pravo na grad apelira na Vladu da hitno donese obvezujuću mjeru o obustavi svih deložacija u vrijeme trajanja opasnosti od pandemije te da se omogući građanima prijava prijetnji deložacijama, a deložacije spriječe intervencijom policije.

“Pored zabrane deložacija treba usvojiti mjere kojima se omogućuje oprost najamnine ili dijela najamnine za one koji su izgubili primanja, ali i sveobuhvatnu mjeru moratorija na plaćanje rate stambenog kredita za sve bez penala, bez obzira na povijest podmirivanja obaveza”, poručuju iz Prava na grad.

Ponovno apeliraju da se nekretnine kojima upravljaju država i grad stave u službu zbrinjavanja onih koji su bez krova nad glavom, bez obzira jesu li svoje domove izgubili zadnjih tjedana ili već duže vrijeme žive na ulici.

Također pozivaju građane da potpisivanjem peticije podrže te zahtjeve kako bi zajednički izvršili još jači pritisak na nadležne institucije da omoguće sigurnost doma za vrijeme trajanja krize. (Hina)