Hrvatska, Nekategorizirano

Predstavljen projekt “Umjetnost kao terapija“, za bolju integraciju osoba s psihičkim poteškoćama u društvo

Projekt “Umjetnost kao terapija“ predstavljen je u ponedjeljak u zagrebačkoj Galeriji Karas, uz izložbu koju je Hrvatsko društvo likovnih umjetnosti (HDLU) postavilo u povodu CreArt Europskog dana kreativnosti.

Projekt “Umjetnost kao terapija“ HDLU-a proveden je u suradnji s partnerima, Udrugom Svitanje – Udrugom za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja u Zagrebu i Psihijatrijskom bolnicom “Sveti Ivan“ u Zagrebu, s ciljem da se kroz likovne radionice u sklopu tih udruga i institucija omogući njihovim polaznicima likovno i emocionalno izražavanje.

Voditelji projekta su Mercedes Bratoš i Ivan Barun iz te bolnice, dok su kao voditelji radionica sudjelovali Tara Beata Racz, Koraljka Kovač i Natalie Kasap Kozarac.

Josip Zanki, dopredsjednik HDLU-a, rekao je kako to društvo mora promicati nove oblike rada i društvene angažiranosti umjetnika, utemeljene na snažnijem djelovanju umjetnika u zajednici i kreiranju umjetničkih radova koje unutar specifičnih mikrolokacija generiraju, po obimu male, ali značajne kulturne i društvene promjene.

Podsjetio je da su od 2015. realizirali projekte u javnim prostorima grada Zagreba, bolnicama, Filozofskom fakultetu, zatvorima, planini Velebit i u hlebinskom kraju.

Sada su “jedinstvenim i inovativnim pristupom, kreativnim metodama i otvorenim pristupom likovno-terapijskom procesu umjetnici voditelji radionica stvorili su fascinantan istraživački materijal i umjetnička djela koja na neponovljiv način svjedoče iskustvo imaginacije, traume i nadrealnog.”

Umjetnost i kreativnost stoljećima služe za izražavanje osjećaja

Prema riječima Igora Filipčića, ravnatelja Psihijatrijske bolnice “Sveti Ivan”, praksu likovne terapije razvijaju već duži niz godina i bilo im je zadovoljstvo ugostiti renomirane likovne umjetnike koji su podijelili svoje znanje, vještine i iskustva.

Izrazio je nadu da će doći do nastavka suradnje kako bi se javnost senzibilizirala na važnost holističkog pristupa pitanjima mentalnog zdravlja.

Voditelj projekta i radionica Ivan Barun rekao je kako su umjetnost i kreativnost stoljećima služile čovječanstvu za izražavanje osjećaja, komuniciranje apstraktnih ideja, kontempliranje životnih promjena i davanje smisla svijetu koji nas okružuje.

Smatra da je projekt “Umjetnost kao terapija“ od velikog značaja ne samo zato što su toliko iscjeljujući terapijski modalitet likovne terapije doveli u ustanove mentalnog zdravlja, već i zato što su radovima koji su nastali, njihovim pričama, oblicima i bojama, progovorili o kreativnosti koja se nalazi u svakome od nas, kao i o mogućnosti da se putem umjetnosti izrazimo u potrazi za vlastitim smislom.

“Odgovor sudionika terapijskih likovnih radionica bio je izuzetno pozitivan gdje su predano stvarali svoje radove i dijelili svoja iskustva. Izložba kojoj svjedočite priča je njihovog unutrašnjeg svijeta koji progovara o univerzalnim ljudskim potrebama i snovima”, dodao je.

Mercedes Bratoš, voditeljica projekta i radionica, rekla je da su polaznici radionica stekli nova iskustva, upoznali sami sebe kroz tijek radionica, iskusili neke nove vještine, upoznali se s nekim novim tehnikama gdje su svoja negativna ili vesela stanja i raspoloženja prebacili na papir i oslobodili se misli.

Bolje prihvatiti osobe s psihičkim poremećajima

“Polaznici su s radošću sudjelovali aktivno tijekom radionica, staloženo i koncentrirano su pratili tijek stvaranja”, napomenula je, ustvrdivši da bi se takav projekt trebao nastaviti kako bi se osobe s psihičkim poremećajima još bolje uklopile u društvo i kako bi ih društvo isto tako prihvatilo.

Projekt CreArt 2.0., europska mreža gradova te privatnih i javnih institucija, od 2012. djeluje s ciljem reagiranja na potrebe europskih kulturnih institucija, što obuhvaća povećanje gospodarskog, socijalnog i kulturnog utjecaja vizualnih umjetnosti pružanjem bolje podrške umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti.

Nositelj CreArt projekta za Hrvatsku je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a pored HDLU-a okuplja mrežu partnera iz Italije, Francuske, Poljske, Makedonije, Velike Britanije, Portugala i Litve.(Hina)