Aktualno, Nekategorizirano

Pridruži se živoj knjižnici – ispričaj svoju priču i razbij predrasude

Udruga PaRiter poziva zainteresirane pripadnike/ce manjinskih, stigmatiziranih i diskriminiranih skupina – etničkih, nacionalnih i rasnih skupina, seksualnih i rodnih manjina te njihove roditelje, osobe s invaliditetom, beskućnike/ice, strance, roditelje djece s poteškoćama u razvoju, osobe s mentalnim bolestima, bivše ovisnike/ice…, sve one koji su se u nekom trenutku osjećali diskriminirano i prepoznaju se u ulozi žive knjige te bi voljeli obogatiti našu živu knjižnicu svojom životnom pričom, navodi udruga u pozivu.

Živa knjižnica djeluje kao i svaka druga knjižnica, jedina razlika je što su knjige ljudi, koji osim što informiraju i pričaju priču, mogu i odgovarati na pitanja čitatelja/ica te ih postavljati. Žive knjige kroz dijalog i upoznavanje s čitateljima potiču razbijanje stereotipa i predrasuda, međusobno uvažavanje, empatiju  kao i bolje razumijevanje. U živoj knjižnici čitatelji pomoću kataloga živih knjiga odaberu i posuđuju knjigu na ograničeno vrijeme, te je nakon čitanja (razgovora koji traje 20-30 minuta) ‘vraćaju na policu knjižnice’.

Prije živih knjižnica, knjige volonteri/ke će sudjelovati na jednodnevnom treningu u Rijeci (ili online). Volonteri/ke će sudjelovati u javnoj i školskim živim knjižnicama koje će se održati uživo ili online, ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Mogu se pridružiti osobe iz svih dijelova Hrvatske. Osobe koje nisu iz Rijeke moći će sudjelovati online.

Do sada smo provele više od 20 živih knjižnica u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka i srednjim školama i domovima na području Primorsko-goranske županije koje su oduševile čitatelje/ice i žive knjige. Javi nam se do 03.06.2021. na udruga@pariter.hr ili 095 3935 611. Bit će nam drago čuti tvoju priču! – zaključuju u pozivu.