Hrvatska, Nekategorizirano

Prijatelji životinja upozoravaju na ilegalnu prodaju i zlostavljanje životinja na tržnicama

– Udruga Prijatelji životinja upozorila je u ponedjeljak na ilegalnu prodaju životinja na tržnicama i sajmovima te nehumane uvjete i zlostavljanja koja im se pritom događaju, zbog čega od lokalnih zajednica i državnih službi traže provođenje zakona i iskorjenjivanje takve prodaje.

Prijatelji životinja u priopćenju ističu da im građani dojavljuju o šokantnim prizorima životinja zatvorenih u male kaveze, na vrlo visokim temperaturama, bez mogućnosti sklanjanja i bez dostupne vode i hrane. U prodaji se mogu naći psi i mačke od kojih su neki vidljivo bolesni, zatim papige, golubovi, kunići, pilići i kokoši.

Primaju i dojave da životinje koje nisu prodane taj dan budu ostavljene na mjestu prodaje pa umiru od žeđi i gladi, zbog bolesti ili pod kotačima automobila.

U Zagrebu se životinje izlažu pokraj kontejnera za otpad i na prilazu parkiralištu kod Trešnjevačke tržnice, kao i na raznim lokacijama sajmišta Hrelić. Iz udruge Prijatelji životinja poručuju da takvi prozori ne služe na ugled Zagrebu te smatraju da je krajnje vrijeme da se u svim dijelovima Hrvatske iskorijeni nelegalna prodaja životinja.

Naglašavaju da bi velikom broju životinja izloženih za prodaju trebalo, prije svega, pružiti veterinarsku pomoć kako bi im se smanjila patnja, ali i onemogućiti varanje građana prodajom životinja koje će trebati voditi veterinaru ili će životinje ubrzo nakon kupnje umrijeti zbog neliječenih bolesti.

Prema Zakonu o zaštiti životinja, ističe udruga, svi uzgajivači kućnih ljubimaca moraju biti registrirani pri Ministarstvu poljoprivrede, a prodaja životinja mora se odvijati samo pod legalnim i propisanim uvjetima. Osim toga, pse i mačke zabranjeno je prodavati i u trgovinama za kućne ljubimce te se psi i mačke koji su uzgojeni u svrhu prodaje mogu kupiti isključivo od uzgajivača registriranih pri Ministarstvu poljoprivrede.

“Dosljedno provođenje Zakona o zaštiti životinja i kontrola preduvjeti su za saniranje velikih negativnih posljedica “štancanja” životinja za prodaju, kako za životinje tako i za cijelu zajednicu”, poručuju Prijatelji životinja, koji smatraju da je krajnje vrijeme da lokalne zajednice i državne službe uvedu red za opću dobrobit.

Iz udruge stoga pozivaju sve građane da ne sudjeluju ni na koji način u trgovini životinjama, već da umjesto kupnje posjete prepuna skloništa i udome psa ili mačku i tako učine dobro djelo te pomognu životinjama i lokalnim zajednicama koje ih moraju zbrinjavati. (Hina)