Aktualno, Nekategorizirano

Prijave za radionicu spekulativne dizajnerske prakse ‘Augmented Authenticity’

Udruga Metamedij u suradnji s Odsjekom za dizajn vizualnih komunikacija (Umjetnička akademija u Splitu) organizira radionicu spekulativne dizajnerske prakse pod nazivom ‘’Augmented Authenticity’’. Radionica će se održati od 2. do 7. kolovoza 2021. godine u Društvenom centru Karlo Rojc u Puli, a vodit će je Jasna Dimitrovska (Berlin) i Peter Purg (Nova Gorica). Rok za prijave je 11. srpanj 2021., a broj sudionika je ograničen.

Na radionici će se proizvesti opipljive spekulacije na temu fenomena iscenirane autentičnosti u kontekstu kulture društvenih medija.

Kontekst radionice
Pandemijska stvarnost je radikalno nova. Ili smo to već vidjeli prije? Iscenirana autentičnost postaje stvaran identitet. Društveni su mediji postali potpuno iscenirani i visokoutjecajni, od kompjuterski generiraniih Instagram influencera do korporativno upravljanih profila stvarnih osoba. No, čije onda živote njihovi pratitelji pokušavaju živjeti ili uprizoriti? Kako se Instagram kultura nadovezuje (ili nenadovezuje) na tradicionalne kulture (samo)reprezentacije i postoji li način da se to ispravi?
Strojevi uče umjesto nas, poučavajući nas kako da ostanemo autentični. Da bismo vidjeli budućnost, trebamo razumjeti prošlost. I našu poziciju između. No ta pozicija nikada nije izolirana… Planiramo živjeti na drugom planetu i uzimati s njega, a zaglavili smo između autentičnih putovanja i isceniranog turizma koji su često kao propagande sa strateškim ekonomskim namjerama.
Navedeni izazovi istraživat će se kroz prizmu spekulativnog pristupa koji će kombinirati praktični radionički proces utemeljen na digitalnim i analognim medijima, s vježbama dizajna i umjetničkog razmišljanja (engl. art thinking). Sudionici će, u tandemima ili manjim grupama, razviti spekulacije – zajednički kreativni radovi bit će javno izloženi u galeriji DAI-SAI tijekom posljednjeg dana festivala Media Mediterranea. Tijekom intenzivnog tjedna sudionike će mentorirati tandem komplementarnih voditelja: Jasna Dimitrovska (dizajn prototipiranje, eksperimentalna interakcija, kreativna tehnologija, umjetnost i znanost) i pETER Purg (performans, sudionička umjetnost, medijska ekologija, art thinking, ArtSciTech, media hacking, spekulativna futurologija).
Radionica pokriva širok spektar (ko)kreativnih profila i slobodoumnih ljudi, od umjetnosti do studenata dizajna i praktikanata, hands-on mladih, pa sve do zaljubljenika u društvene mreže i aktivista…

Sudionici će naučiti kako unakrsno razmišljati (engl. cross thinking) (digitalno i analogno). Radionica je primarno posvećena isprobavanju različitih praksa i stilova razmišljanja (ili njihovih kombinacija), uprizorujući ih u radikalno spekulativni način. Vještine i dijeljenje znanja u produktivnim situacijama bit će dosljedno utemeljeno na spekulativnim metodologijama, od umjetnosti do dizajna. Sudionici će kombinirati tehnologije dostupne na licu mjesta (osnovne i stručne digitalne i kreativne medije), kao i kreativne alate samih sudionika i svega što ponesu sa sobom.

O spekulativnom dizajnu
Spekulativni dizajn je obično usmjeren na ideje koje sežu iz područja znanosti, dok se primjenjene tehnologije bave projekcijama društveno-tehnoloških trendova, razvojem budućih scenarija i uloge proizvoda u kontekstima nove uporabe.

Osnovne informacije
Cilj radionice jest okupit mlade studente, stručnjake i umjetnike iz područja dizajna, novih medija, IT-ja, sociologije, biologije itd., dobi izmežu 18 i 35 godina. Program radionice uključuje predavanja, no pretežito se sastoji od suradničkih i interaktivnih zadataka, vizualnih prezentacija i grupnog rada, s fokusom na proces praktične sukreacije.
Radni jezik radionice je engleski, stoga je potrebno imati dobro poznavanje engleskoga jezika.
Na posljednjem danu radionice sudionici će izložiti svoje radove na Media Mediterranea festivalu. Sudjelovanje je besplatno. Troškove smještaja pokrivaju u potpunosti organizatori. Troškove puta pokrivaju organizatori u iznosu javnog prijevoza. Troškovi hrane nisu pokriveni te ih snose sami sudionici. Tijekom radionice bit će dostupna osvježenja.

Radionica će se održati u sklopu 23. izdanja Media Mediterranea festivala.

Informacije o prijavi