Aktivizam, Nekategorizirano

Prijavi se na radionice filmske režije „Mali veliki redatelji“ i snimi svoj film!

Projekt „Mali veliki redatelji“ pruža svojim sudionicima priliku za ulazak u svijet filma. Rijetko tko barem jednom u životu nije sanjao da sudjeluje u stvaranju sedme umjetnosti. Ovim projektom se otvara upravo ta mogućnost, pri čemu svatko ima priliku pretočiti vlastitu ideju u film. Kroz trinaest radionica sudionici će imati priliku učiti o osnovama režije, pisanju scenarija, snimanju i montaži. Kroz teoriju i praktične zadatke, korak po korak stvaraju vlastiti kratki film, a tijekom cijelog procesa imaju podršku mentora, filmskog redatelja Tomislava Šobana, koji je ujedno i izvoditelj radionica, navodi se u pozivu Centra za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava.

Sve radionice su osmišljene tako da budu interaktivne i podržavaju kreativnost. Nastoji se sudionike upoznati s „jezikom“ filmaša, a da pritom sadržaj bude pitak i zanimljiv. – pojašnjava Tomislav Šoban.
Pripremljena je i posebna radionica „Razgovor s velikim redateljem“, gdje će sudionici imati priliku razgovarati s poznatim redateljem, kao gostom predavačem, i postavljati mu pitanja o njegovom iskustvu i pristupu filmu.

Osim dva redatelja, na projektu sudjeluju i dvije filmske producentice, čime se projektni tim potrudio stručno potkovati i pružiti svojim sudionicima što kvalitetniji sadržaj.

Projekt je namijenjen mladima do 25 godina. Ciklus sadrži 13 radionica koje jedan sudionik polazi, a po završetku dobiva potvrdu o sudjelovanju. Sve radionice se odvijaju online i besplatne su.
Prvim ciklusom smo obuhvatili učenike 5. razreda osnovne škole, dok smo drugi namijenili srednjoškolcima, a ostale dobne skupine ćemo obuhvatiti sljedećima. Veselimo se prijavama i svim kratkim filmovima koji nastanu kao rezultat ovog projekta. – ističe Ivana Grubišić Perišić, filmska producentica i koordinatorica na projektu.

Nakon što se prvi ciklus, koji je već u tijeku, ekspresno popunio, objavljen je poziv i za drugi koji počinje 14. travnja. Na Facebook stranici provoditelja projekta Centra za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava (https://www.facebook.com/crok.info), gdje je poziv i objavljen, možete pronaći raspored drugog ciklusa, a prijaviti se možete putem obrasca na poveznici: https://forms.office.com/r/qB8ZxqwHyW.

Projekt provodi Centar za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava u partnerstvu s Udrugom za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu „Impress“ Daruvar. Ukupan iznos projekta je 499.156,00 kn, a provodi se uz financijsku podršku Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u iznosu od 424.282,60 kn.

Raspored drugog ciklusa:
14.04. – Upoznavanje i uvod u radionicu
17.04. – Što je film? (I filmski rodovi?)
21.04. – Kako pričati priču?
24.04. – Kako se piše scenarij?
28.04. – Što je sve režija?
29.04. – Kako se crta knjiga snimanja?
05.05. – Razgovor s velikim redateljem
08.05. – Kako se pripremiti za snimanje?
12.05. – Koje su greške na snimanju?
15.05. – Kako posložiti kadrove nakon snimanja?
19.05. – Montaža zvuka je zabavna
22.05. – Montaža – tik do cilja
26.05. – Projekcija filma i podjela diploma