EHO, Hrvatska

Privedeni zbog postavljanja zvijezde na križ na Golom otoku!

Foto: Facebook/Documenta
Foto: Facebook/Documenta

Ovih se dana privodi kraju međunarodni volonterski kamp na Golom otoku gdje su volonteri čistili perivoj ispred upravne zgrade nekadašnjeg zatvora, s ciljem da se otvori spomen područje. Među volonterima su i umjetnici.

“Među njima je i Marijan Crtalić koji je jučer napravio svoju umjetničku intervenciju na jednom od križeva i stavio na jedan od tih križeva crvenu zvijezdu. Objasnio je to činjenicom da su oni koji su bili zatočeni na Golom otoku mahom bili članovi komunističke partije. Međutim, to je doživljeno kao provokacija, i ovaj čas moje kolege sjede u policiji i razgovaraju s njima o tome što je bila poruka, što je umjetnik htio reći, jer je umjetnik u međuvremenu otišao u Zagreb”, ispričala je Vesna Teršelič iz Documente, na tribini Građanski sat u obrani demokracije, održanoj u šibenskoj Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić”, a koju su zajedno priredile združene civilne udruge Platforma 112 i Antifašistička liga u suradnji s portalom Tris.

Govorili su novinarka i urednica Tris-a Davorka Blažević, novinar i književnik Emir Imamović Pirke, voditeljica Documente Teršelič, a moderirao ju je njezin kolega iz Documente, Eugen Jakovčić.

“Mi smo društvo koje se s teškom mukom nosi s nasljeđima. Nismo uspješno prevladali još ni Drugi svjetski rat. Ne znamo se nositi niti s nasljeđem jugoslavenskog socijalizma, a još teže s onim iz Domovinskog rata. Treba nam da nas tu podrže institucije vlasti, pa da se time bavimo, ali ne tako da se svađamo, nego da se na temelju činjenica prirede mjesta sjećanja kako bi s njima bile upoznate i nove generacije. Vlada što je pala imala je, po meni, jedan pozitivan potez… Možda ih je imala i više, no za Goli otok je proglasila preventivnu zaštitu, pa se od 1. lipnja više neće moći tamo raditi i graditi tko što želi, jer se time započinje uspostava neke vrsta spomeničke zaštite”, rekla je o Golom otoku Teršelič.

Preuzeto sa portala: N1info