Aktualno, Nekategorizirano

Projekcije filmova i tribine "Razotkrivanje"

Zviždanje je postalo jedan od najsnažnijih alata građanskog aktivizma
Zviždanje je postalo jedan od najsnažnijih alata građanskog aktivizma

U sklopu 9. Subversive Festivala – Politike prijateljstva Centar za mirovne studije organizira projekcije filmova i tribine Razotkrivanje – (Un)Decent Exposure putem kojih želi naglasiti važnost zviždača u današnjem svijetu.
Filmovi i tribine zamišljeni su kao motivacija svima nama da jačamo vlastitu građansku hrabrost koja polako, ali sigurno postaje najmoćnije oružje u borbi protiv društvene nepravde.
Zviždanje je postalo jedan od najsnažnijih alata građanskog aktivizma kojim se razotkrivaju povrede ljudskih prava, koruptivne prakse kao i kršenja temeljnih demokratskih principa od strane pojedinaca, organizacija ili vlada koje uživaju veliku društvenu moć – političku ili ekonomsku, a najčešće i jednu i drugu.

Civilno društvo i odgovorni građani i građanke 21. stoljeća zviždanje sve više prepoznaju kao legitimnu metodu razotkrivanja društvenih nepravdi.

Istovremeno, čak i demokratske vlade drže zviždače na odstojanju te odgađaju donošenje zakona koji bi ne samo trajno zaštitio njihovu poziciju, već i omogućio i ohrabrio zviždanje u budućnosti. Radije se odlučuju za progon zviždača, negoli za njihovu zaštitu.

Iako je javnost često na strani zviždača, još smo daleko od toga da zviždački neposluh integriramo u samu srž demokracije, kao što je to već slučaj s prosvjedima, peticijama, referendumima i drugim demokratskim metodama.

Prva tribina “Sloboda govora, građanski neposluh i satira u digitalno doba”, u utorak, 10. svibnja u 19:35 sati bit će posvećena pitanjima popust tko bi trebao povlačiti liniju između slobodnog govora i neslobodnog govora? Tko bi trebao imati ovlasti kontrole slobode govora, koja nužno uključuje neslaganje i satiru? Na tribini će sudjelovati Jillian C. York, direktorica odjela za međunarodnu slobodu izražavanja organizacije Electronic Frontier Foundation, Morana Miljanovic, nezavisna istraživačica, Matthew Stender s Onlinecensorship.org i Borna Sor iz NewsBara.
Druga tribina “Zviždači – hrvatska perspektiva”, u srijedu, 11. svibnja u 19 sati bit će posvećena lokalnom i regionalnom kontekstu prava na pristup informacijama i zviždaštvu. Razgovarat ćemo s Markom Worthom iz berlinske organizacije Blueprint for Free Speech, koordinatorom neformalne inicijative South East Europe Coalition for Protection of Whistleblowing koja okuplja udruge i pojedince iz zemalja bivše Jugoslavije, te Albanije, Bugarske, Rumunjske i Moldavije. Osim njega raspravi će prisustvovati predstavnik zagrebačke Kuće ljudskih prava Ivan Novosel i Bojan Bajić iz Savjetodavnog centra za uzbunjivače/zviždače/ Centra za odgovornu demokratiju ‘Luna’ (BiH). Na tribini koja će se nastaviti na kratki film Cijena pravde o tuzlanskoj tvornici koja je prijavila korupciju nakon čega ju je nadležno ministartsvo i pokušalo uništiti, gostovat će Zlatan Velagić, radnik u tvornici koji je bio ključan za dokazivanje korupcije ministarstva. Tribinu će moderirati Jelena Berković, izvršna direktorica GONG-a.
Na trećoj tribini “Tko zviždi zlo ne misli”, u petak, 13. svibnja u 20 sati, sudjeluju Florence Hartmann, na području bivše Jugoslavije posebno poznata bivša glasnogovornica Haškog suda, koja će govoriti o svojoj knjizi Zviždači, Jennifer Schulte, istraživačica ljudskih prava s posebnim naglaskom na praćenje posljedica svjetske politike u Africi, Bliskom istoku i Latinskoj Americi, te Jillian York, direktorica organizacije International Freedom of Expression koja djeluje u sklopu mreže Electronic Frontier Foundation. Nakon najpoznatijeg svjetskog zviždača Snowdena i nedavnog zviždačkog projekta Panama Pappers, u ovoj raspravi osvrnut ćemo se na aktualni globalni kontekst u kojem zviždači djeluju.

Kao što je Florance Hartmann u svojoj knjizi istaknula „Za razbijanje tišine potrebna je hrabrost i, uvijek, žrtva. Govorenje istine ima svoju cijenu s obiju strana Atlantika. Apeliranje na ljudsku savjest i na tijela vlasti nema veze s njihovom (zviždačkom) profesijom, nego samo s njihovom građanskom savješću“.

Raspored održavanja filmova koji će biti prikazani od 9. do 14. svibnja u kinu Europa potražite OVDJE.
Ove aktivnosti provode se uz financijsku podršku Europske unije, u okviru IPA projekta „Geometar jednakosti“.